|
Post by Ivan Đeorgievski on Aug 14, 2017 23:42:39 GMT 1
Kako onda da je matematički model isti za npr. aktuelnog F1A prvaka i nekog tamo daleko ispod!? Pa to što je isti mat.model ne znači da će rezultati biti isti! Neko će na primer otkačiti na 60m, a neko na 120. Pa ovaj drugi ima model koji bolje planira, naravno da će njegova kriva da bude pod manjim uglom. Ako bolje hvata termiku pomeriće prvi deo krive na gore. Ako je otkačio na mesto sa više termike, to će se takođe uzeti u obzir (ispupčenja na krivoj). Sve to bi kalkulacija uzela u obzir, naravno. Ok sad malo bolje kapiram. Mada moram da priznam da znajući kakvih sve ljudi ima i to što bi modelar bio primoran da veruje nekoj simulaciji pitanje je kako bi to išlo.
|
|
|
Post by Laca on Aug 15, 2017 8:22:17 GMT 1
Nešo, sviđa mi se tvoj pristup nauci ali sam je za malo jednostavnije razmišljanje. Ako matematički utvrdimo finesu modela, onda se ne moramo ni takmičiti. Sedimo za kompjuterom, igramo igricu koja se zove A2, ispalimo model i dobijemo rezultat leta. Znam da je ovo banalizovanje tvoje ideje, ali sam ja manje za predpostavke i moguće rezultate a više za realan let. Posle 5 minuta leta, u zavisnosti od vetra, modeli se u sumrak veoma teško vide. Tu se koristi poznata metoda "eno ga još leti", pa ko koga prevari a zavisi najviše od iskustva sudije. Altimetar u jedinici vremena prikazuje ispaljivanje modela i na kraju kada je model sleteo. To je veoma precizna metoda koja isključuje pretpostavke, ali je važno obezbediti muvanje sa visinomerima putem koda. Ova metoda važi samo za fly-off a obaveza organizatora je da obezbedi dovoljan broj uređaja. To može da nabavi i Vazduhoplovni savez, tako da svi organizatori takmičenja mogu da koriste te uređaje na revers. 
|
|
|
Post by batocanin on Aug 15, 2017 15:37:56 GMT 1
Nešo, sviđa mi se tvoj pristup nauci ali sam je za malo jednostavnije razmišljanje. Ako matematički utvrdimo finesu modela, onda se ne moramo ni takmičiti. Sedimo za kompjuterom, igramo igricu koja se zove A2, ispalimo model i dobijemo rezultat leta. Znam da je ovo banalizovanje tvoje ideje, ali sam ja manje za predpostavke i moguće rezultate a više za realan let. Posle 5 minuta leta, u zavisnosti od vetra, modeli se u sumrak veoma teško vide. Tu se koristi poznata metoda "eno ga još leti", pa ko koga prevari a zavisi najviše od iskustva sudije. Altimetar u jedinici vremena prikazuje ispaljivanje modela i na kraju kada je model sleteo. To je veoma precizna metoda koja isključuje pretpostavke, ali je važno obezbediti muvanje sa visinomerima putem koda. Ova metoda važi samo za fly-off a obaveza organizatora je da obezbedi dovoljan broj uređaja. To može da nabavi i Vazduhoplovni savez, tako da svi organizatori takmičenja mogu da koriste te uređaje na revers.  Sve ovo je samo ideja, nisam ni očekivao da od sledećeg takmičenja krenemo ovako  Altimetar će pre ili kasnije morati da uđe u upotrebu, a možda i neka savršenija tehnika - GPS moduli recimo šalju visinu i lokaciju na svakih nekoliko sekundi, što se može isto iskoristiti za merenje vremena. ALi, sve to ne rešava sve probleme. I dalje ti za 10 minuta treba ogromna livada, tu je čak i Aradac premali. Kad model uleti u selo, pitanje je da li ćeš ga dobiti nazad. Šta ćemo ako Zrenjanin nađe neku primenu za Aradac? A to se može desiti bukvalno za mesec dana.
|
|
|
Post by Laca on Aug 15, 2017 16:29:06 GMT 1
Veliki problem u celoj priči je krađa ili gubitak modela. Bilo bi dobro da, recimo, GPS tracker pošalje podatke, pri sletanju modela, ili što kaže Neša, da se prati kompjuterski svi GPS signali i tačno utvrdi sletanje. Verujem da će ova tehnologija brzo biti rešena. Recimo, GPS tracker, u momentu kad se model više ne pokreće, šalje SMS poruku sa vremenom sletanja. Ako znamo početno vreme, lako je utvrditi vreme leta.  U GPS tracker se ubacuje SIM kartica čiji broj zna samo sudija.
|
|
|
Post by batocanin on Aug 15, 2017 17:11:06 GMT 1
Veliki problem u celoj priči je krađa ili gubitak modela. Bilo bi dobro da, recimo, GPS tracker pošalje podatke, pri sletanju modela, ili što kaže Neša, da se prati kompjuterski svi GPS signali i tačno utvrdi sletanje. Verujem da će ova tehnologija brzo biti rešena. Recimo, GPS tracker, u momentu kad se model više ne pokreće, šalje SMS poruku sa vremenom sletanja. Ako znamo početno vreme, lako je utvrditi vreme leta.  U GPS tracker se ubacuje SIM kartica čiji broj zna samo sudija. GPS trakeri za modele već sada tako rade - šalju radio signal sa tačnim koordinatama i visinom. Recimo onaj francuski ima opciju da real-time pratiš let. Problem je što se tako brzo troši baterija i što su ti trakeri još uvek jako skupi. Uzgred, interesuje ljude ova problematika. Eno na FB sam poslao poruku i tražio da mi pošalju neke snimljene letove, a kad su čuli šta će mi, poslali su gomilu poruka
|
|
|
Post by Laca on Aug 16, 2017 19:29:06 GMT 1
Bombekov let u funkciji visine i vremena. 
|
|
|
Post by batocanin on Aug 17, 2017 12:27:17 GMT 1
Evo poslao je i Mark Gilad. Ovo je skoro prava linija - idealno za aproksimaciju. 
|
|
|
Post by voja55 on Aug 17, 2017 20:17:59 GMT 1
Interesuje me jedna stvar za sve te el.uređaje ko će proveravati njihovu tačnost u odnosu na neki koji je etalon?
|
|
|
Post by batocanin on Aug 17, 2017 22:05:39 GMT 1
Interesuje me jedna stvar za sve te el.uređaje ko će proveravati njihovu tačnost u odnosu na neki koji je etalon? Ne znam da ti odgovorim. Sprava je veoma jednostavna i sastoji se od merača pritiska i temperature, tako da sumnjam da može tako lako da se pokvari u smislu da daje pogrešne rezultate. Sigurno može da se proveri nekim uređajem, ali nisam čuo da to neko radi. Stariji modeli su imali neku kalibraciju, novi se izgleda sami kalibrišu. Verujem da je najjjednostavniji test da se pre takmičenja svi stave u neku kutiju, ona se digne na nešto i očitaju rezultati - svi moraju da budu isti. Evo nađoh link ovih uređaja što ih koriste raketaši: www.adrel.com.pl/AltimeterBMP.html
|
|
|
Post by Laca on Aug 18, 2017 9:35:15 GMT 1
Pogledao sam ovaj link, gde piše da greši za 0,5%.  Lagana i pametna spravica. Ovde nije poenta u tačnoj visini, već u promeni visine tokom vremena. Uređaj treba da registruje ispaljivanje i sletanje modela. Što se tiče tačnog vremena, to je digitalni sat i on sigurno radi dobro. Vidim da može da se podesi i interval očitavanja visine u jedinici vremena. U našem slučaju, to je jedna sekunda. 
|
|
|
Post by batocanin on Aug 18, 2017 15:52:24 GMT 1
Pogledao sam ovaj link, gde piše da greši za 0,5%.  Lagana i pametna spravica. Ovde nije poenta u tačnoj visini, već u promeni visine tokom vremena. Uređaj treba da registruje ispaljivanje i sletanje modela. Što se tiče tačnog vremena, to je digitalni sat i on sigurno radi dobro. Vidim da može da se podesi i interval očitavanja visine u jedinici vremena. U našem slučaju, to je jedna sekunda.  Ovaj uređaj ima sistem da se aktivira snimanje tek kad model pređe zadati broj metara (na primer 40). Time se izbegava snimanje drndanja na zemlji i početak starta.
|
|
|
Post by batocanin on Jul 12, 2018 2:56:29 GMT 1
Samo da primetim da se već neko vreme vodi diskusija o "DT FlyOff" na SEN listi i evo ga čovek predlaže umesto toga otprilike ono što sam i ja predložio:
Model performance reduction and model performance measurement From:Leo Reynders
Model performance reduction and model performance measurement
In order to solve the problem of measuring the performance of our ever improving models many proposals have already been issued to reduce the performance of our models. However, instead of focusing on reducing the performance of our models, we could also focus on improving the way we measure the performance. Historically, measuring the flight time was the ONLY way to measure the performance. Presently, the availability of altimeters creates new possibilities: We could for example measure the altitude of the model after 1 minute and after 2 minutes. By extrapolating the data, a ³virtual² flight time could be calculated for flights that exceed 2 minutes.
One could argue that a virtual flight time is not ³exact². True but also the ³real² flight time does not give an exact rating of the performance. For example, maxing after catching a thermal at very low altitude after 2 minutes flight: The resulting ³max² has nothing to do with the performance of the model nor the competitor, it is only a question of being lucky. I don¹t think we are interested in knowing which competitor has most luck. We are interested in the competitor that performs the best launch and that uses the best model (sinking speed). Both can be assessed within 2 minutes flight time by using the virtual flight time. So, in my opinion, the virtual flight time will give a better picture of the performance than the real flight time.
One could argue about the reliability of altimeters: To handle this concern, models could be equipped with two altimeters, one belonging to the competitor end one that is offered by and returned to the contest organization.
One could argue about the accuracy of the altimeter. Indeed but also time keeping is not that accurate: Time keepers could time the wrong model or could not be able to see it the whole flight. If the model disappears behind e.g. high trees, it becomes even impossible to measure the real flight timeŠ By taking two altimeter readings, one after 1 minute and one after 2 minutes, calibration errors are neutralized and only non linearity errors remain, which look to me acceptable in view of the advantages of using virtual flight times.
By allowing altimeter based virtual flight time measurement we could stop the pressure to reduce model performance. We could go back to longer F1C motor runs. We could freely choose the maximum (virtual) flight time, not being limited by the size of the field. We could organise contests on smaller fields, so we could organise contests on more locations. We would need less model retrieval efforts and time keeping effort would be limited to two minutes. Models would climb less high in thermals so less concerns about exceeding a maximum allowable altitudeŠ
Of course, there are also disadvantages: time and effort to process the results, equipment cost, Š It is mainly to the contest organizers to evaluate whether they can handle At the end a balanced use of real and virtual flight times, depending upon conditions (field size, wind speed, number of competitors,..), might be optimal or at least a good alternative for a DT fly-off.
Leo Reynders
|
|