|
Post by oldboy on May 19, 2012 10:00:57 GMT 1
Veza kotura za sajlu sa motalicom je duhovito rešena.Rukavac osovine kotura za sajlu je izveden u obliku trougla,zbog lakše izrade otvora (rupe) na koturu.Da bi se kotur lako mogao skidati sa rukavca napravljen je osigurač sa oprugom.Kada se kotur želi staviti na rukavac otvor na koturu se nasloni na uzdignuti deo osigurača gurne se prema sredini i nadole,na taj način će kotur sesti na svoje mesto na rukavcu a osigurač će opruga vratiti u prvobitni položaj i kotur neće moći da spadne.U slučaju da želimo kotur skinuti,tada se osigurač gurne prema sredini,oslobodi se prolaz koturu sa rukavca.Kada se kotur skine opruga osigurač vraća u prvobitan položaj.
|
|
|
Post by voja55 on May 23, 2012 20:42:36 GMT 1
Jednostavno i lepo resenje.
|
|
|
Post by oldboy on May 24, 2012 10:44:54 GMT 1
Postavljanje kotura rukavac motalice. Osnova za postavljanje je trougaona prizma ,izrađena od durala.U uglovima je ubušena rupa i urezan navoj M3 za zavrtnje.Za utvrđivanje položaja jezička osigurača koristi se opruga koja je na jednom kraju pričvršćena na slobodni zavrtanj,da bi na sledećem zavrtnju nakon 1,5 namotaja,na drugom kraju ostavili poluotvorenog da bi stalno gurao jezičak u položaj za osiguranje.Kod montaže paziti da se obezbedi trajno isti zazor.Da bi se to ostvarilo,nakon podešenog zazora preko žljeba glave zavrtnja pomoću žice se iste povežu i zaleme i bude trajna veza.Još neke cakice što je nejasno pitajte.Ovo je prepisan satav autora ove motalice Pozdrav oldboy
|
|
|
Post by oldboy on May 24, 2012 13:29:58 GMT 1
Izvinjavam se svima koji mi pišu na facebook ja se u to ne razumem,zato nema odgovora.Pozdrav oldboy
|
|
|
Post by Boca on May 24, 2012 13:43:03 GMT 1
Nesto se nisam mnogo upustao u ovu problematiku, dok me uvecana slika nije postakla na sledeca pitanja: Prvo pitanje: Meni nije jasno jel, ova opruga otvara ili zatvara ovaj jezicak? Drugo pitanje: Dali ovaj jezicak ulazi u zleb na osovini, i tako osigurava da tocak ne sleti sa osovine?
|
|
|
Post by oldboy on May 24, 2012 17:30:33 GMT 1
Opruga stalno drži jezičak u otvorenom položaju što je osiguran položaj za kotur.kada želimo da postavimo kotur na rukavac ,jednostavno sa unutrašnjom stranom rupe za rukavac na koturu gurnemo jezičak prema centru a istovremeno i nadole kotur do kraja tako će propustiti jezičak.Jezičak nema žljeb za vođenje nego klizi u onom nameštenom i osiguranom zazoru.Prosto a funkcionalno.
|
|
|
Post by voja55 on May 26, 2012 9:55:02 GMT 1
Ko god je uradio ove detalje bio je vrhunski majstor.Navrtke koje su zalemljene a posle toga obradjene stvarno su po onoj izreci:Konac delo krasi.
|
|
|
Post by oldboy on May 26, 2012 14:28:16 GMT 1
E moj Vojo,motalicu je radio ovaj gospodn,tada još drug,čijem smo se ovom aerodinamičkom tunelu (završenom) mi iz provincije divili kad god smo dolazili u"savez",jedino nije valjao našem proizvođaću onih dašćara (SELENITA).
|
|
|
Post by voja55 on May 29, 2012 17:46:46 GMT 1
Kako se zvao kolega?
|
|
|
Post by oldboy on May 31, 2012 16:59:40 GMT 1
Kolega je Novta Vladimir.Dugo je radio kao saradniku VMI (CVM) i u VTI.Original 1.1 ove makete je urađen u Žarkovu,valda još i danas radi tunel.Učestvovao je u mnogim projektima VTI i samostalno,jedan od takvih je bioi ovaj.Za objašnjenje ima dosta naših sponzoruša zamolite .
|
|
|
Post by voja55 on Jun 2, 2012 12:10:31 GMT 1
Svaka cast Novti.Vrlo interesantno resenje a sta mu je bio cilj.Vidim da je motor pokretao flapsove ali nisu se valjda vrteli u krug?Zar u toj varijanti ne bi doslo do pregrevanja dizel motora.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 2, 2012 17:28:35 GMT 1
nije rađen za dugotrajni rad,nažalost nije bilo elektromotora a i ovaj mali je bio problem nabaviti.Zadatak flapsa je čini mi se bio kao stopala kod kraula.Najbolje bi bilo pogledati u litteraturisem ako nam "muškasponzoruša" neda svoje cenjeno stručno mišljenje.
|
|
|
Post by voja55 on Jun 4, 2012 12:30:02 GMT 1
U svakom slucaju veoma inventivno.Mislim da je ovo bilo zlatno doba naseg aviomodelarstva.Prikazivanjem ovih starih slika prezentiraju se ideje koje mogu druge da pokrenu na neke nove i nova resenja.Ovim je ovaj forum zahvaljujuci tvom zalaganju dobio jednu novu kvalitetniju formu.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 16, 2012 18:29:48 GMT 1
Vojo hvala na podržci za moj dosadašnji trud.Još kad sam krenuo na ovom Forumu koncepcija mi je bila ovakva po uzoru na zapadne Forume gde nema pljuvanja i vređanja ni po kakvoj osnovi.U radu su mnogo pomagali stariji drugovi kako u odabiru tema isto tako sa fotografijama i tehničkim savetima.Hoće li biti nastavka ? vreme će pokazati.Nekako nije logično da na istom forumu ima ozbiljnih postova od jednog dela saradnika a tamo neki tinejđer sa svojih 35 god. lupeta sa neistinitim podacima pošto mu je ćef.To već vređa i ljudsko dostojanstvo a ne osnovno znanje modelara pojedinca.Vilika mi je skrenuo pažnju da sam kod pojedinih postova uveo i matematiku (cos. i Ma itd).Vojo ako imaš interes za neku temu imaš na Forumu P.P.(nemoj zloupotrebiti kao onaj tinejđer od 35 god.) pozdrav oldboy P:P. u ono doba ovaj helikopter je zaista leteo,video ja tada sa dva oka .
|
|
|
Post by oldboy on Jun 19, 2012 21:40:41 GMT 1
Ideja o ovom simpatičnom klizaču je potekla od našeg Vilike.Cilj je bio da stvori klizač jednostavan za izradu i distribuciju delova.Prvo smo ga u nekoliko primeraka uradili u N.Sadu,zatim sam slao i drugaru u Sombor,tako iscrtano pa je i on uradio sa sinovima i bio zadovolljan(Đuka)Model je relativno male mase pa verovatno da je podesan i za Walkalong način startovanja.Komplet način izrade je dat na skici samog modela.
|
|