|
Post by oldboy on Mar 30, 2012 17:52:22 GMT 1
Kada sam na ovom forumu još od 05 do 11.augusta 2010 pisao o modelima "PATKA"i o njihovim mogućnostima za izvlačenjenje na visoki start,bilo je mnogo nejasnoća.Drugar Novta koji je najranije radio takav tip modela još za pokrajinsko takmičenje 12.augusta 1949 najviše je tvrdio nemogućnost cele visine visikog starta.Na osnovu sadašnjeg znanja o aerodiamici tog tipa modela uspeli smo da dođemo do zajedničke konstatacije gde se grešilo `49. ,a to je bio izbor rasporeda nosećih površina i profila krila NACA 6409 i za horizontalni stabilizator CLARK-Y.Da je kojim slučajem uzeto obrnuto (kanda) bi bilo bolje.Pored raznih objašnjenja lično mi se najviše sviđa što sam na internetu pronašao na planu za gradnju na listu 2. i to: www.oldtimery.hu.cz/segelente.htm Na osnovu iskustva što se tiče bočne stabilnost (po pravcu) zadovoljava i ono određivanje kao kod normalnih modela.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 3, 2012 12:02:32 GMT 1
Poštivaju minuli rad naši stari drugari pa mi,iako sa malo zakašnjenja popunjavaju stvari u arhivi.Ovo sad objavljujem da oraspoložim drugara Bobana pa da vidi šta je sve njegov klub radio nekad.Ovo je knjižica sa čuvenog KRAGUJEVA KUP-a što je svaki takmičar dobijao,u kojem su među ostalim dodacima bili:sastav takmičarskog žirija,kontrolni listići za svaki start,pregled rezultata i plasman dotičnog takmičara,nalepnica za model,izveštaj sa predhodnog takmičenja,na kojem je bilo 39 penjača i 27 gumenjaka.Stranice su u knjižici bilie raznobojne.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 8, 2012 9:25:06 GMT 1
Svima koji danas slave,čestitam uskrs sa ovo malo nostalgije na ona lepša vremena,kada nas je bilo više.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 24, 2012 21:36:05 GMT 1
Drugovi modelari podsećanje na to da je prošlo već dve godine od kada nema našeg kolege modelara Vlade Živanovića.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 25, 2012 11:05:24 GMT 1
Želeo sam prekinuti saradnju sa ovim forumom,nakom oniog neosnovanog ,povezanog napada sitnih iskompleksirani pojedinaca,a dokaz za to je taj da je neko već izbrisao svoj sramni post a neko izvršio nekoliko modifikacija,svi su oni iz istog kluba,na okupu ih drži onaj principu"U snopu smo jači" a zna se čija je to bila parola.Pojedini drugovi koji su pomagali oko pripreme mojih stručnih postova,ubedili me da pre nego što "frljačim"deo arhive ili podelim još dok mi ovo zdrvlje dozvoli pomalo pišem.Sad ću prikazati u tri nastavka jedan američkog gumejaka iz 1958.god. u tada popularom"Oldtimer look".taj smo model hteli da uradimo pok drugar i ja ali su nas godine prestigle.Ako se nekome dopadne neka "razbije maler". Pozdrav oldboy
|
|
ljuba
Full Member
|
Post by ljuba on Apr 25, 2012 11:52:17 GMT 1
Gezo imas li mozda kojim slucajem plan ovoga modela, simpatican model
|
|
|
Post by Boca on Apr 25, 2012 12:23:59 GMT 1
Evo plana u PDF-u.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 25, 2012 13:52:40 GMT 1
Boco jeste to je taj model,moraš priznati da je za svoje vreme bio veoma elegantan. Ljubo, u ovom broju ima i opis same gradnje modela.Trup se radi veoma interesantno po onom Keil Kraftovom sistemu leve i desne školjke koje se posle na sredini slepe.Negde sam imao fotokopiju,celokupnog materijala,a ako trebaš hitno,pitaj Zorana Ivančevića njemu sam slao jednu kopiju pa ako nije "frljačio" možeš sa toga kopirati.Želim Ti uspeha za gradnju ovog lepog modela. Pozdrav oldboy
|
|
|
Post by Boca on Apr 25, 2012 23:58:44 GMT 1
Lep i skladan model. Imam par slicnih planova koje cu ovih dana da postavim na forum.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 26, 2012 12:30:28 GMT 1
Pošto je Boca objavio skice,a ja sam obećao još dva nastavka,da razbijem "maler" evo dajem tekstualni deo o gradnji modela.Obratite pažnju na tadašnje srestvo za podmazivanje gume.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 27, 2012 17:16:22 GMT 1
Ovu stranicu prikazujem da vidite koliko se nekad opširno dalo objašnjenje za gradnju pa čak i specifikacija potrebnog materijala.Mnogo o tekstu nismo razumeli,nas gumenjaklije najviše je kopkalo kakav je to zeleni sapun što se meša sa glicerinom za podmazivanje.Kasnije smo doznali da je to onaj obični kalijev sapun za pranje ruku.Način sastavljanje trupa verujem da je onaj iz leve i desne školjke.Takav sam trup radio iz nekog engleskog kompleta nekom profesoru za pare da bi istu okačio o zid u svojoj učionici.Neka mi neki od znalaca engleskog jezika to i potvrdi.
|
|
|
Post by oldboy on May 13, 2012 18:14:43 GMT 1
Kao što sam obećao još 9. septtembra prikazatću "motalicu" Vladimira Novte urađenu još 1954-55.Sad kad sam dobio sav materijal to ću uraditi u nekoliko nastavaka.Motalica je relativno proste konstrukcije,ne uvrće sajlu pri namotavanju,nije ograničena količina sajle koju može da namota.Zbog tih osobina radili su je i RC-modelari još i ´70 ili ´80-ih godina
|
|
|
Post by oldboy on May 14, 2012 16:24:42 GMT 1
Ojašnjenje delova motalice početćemo sa delovima desne strane.Telo je izrađeno od lipove daske sa nalepljenim šperom za kompenzaciju debljine aluminijumske stranice na kojem se nalaze ležišta zupčanika.Leva i desna stranica su međusobno spojeni pomoću šest vijaka.Ručka za namotavanje je rađen od cevi sa odgovarajućim priključcima.
|
|
|
Post by oldboy on May 16, 2012 15:36:49 GMT 1
Da bi bio pristupačan ceo prenosni mehanizam,potrebno je skinuti ručku za namotavje kotura,skinuti šest vijaka sa destnom stranicom ležajeva zupčanika i već je sve pristupačno.Ležajevi nisu specijalno rađeni već su korišćene banane za radio tehniku.Zupčanici su izvađeni iz diname poljskog telefona,koji su inače raketnimodelari u to vreme koristili za paljenje raketnihmotora.
|
|
|
Post by oldboy on May 18, 2012 12:53:54 GMT 1
Leva strana motalice je od duralnog lima,na njoj su ležajevi za zupčanike,vođica sajle,rukavac osovine kotura za namotavanjesajle sa osiguračem za brzo postavljanje kotura sa sajlom.Ova leva aluminijumska stranica je sa desnom stranicom spojena pomoću šest zajedničkih vijaka kroz srednji rukohvatni deo.Osigurač za prihvat kotura za sajlu sledi u nastavku.
|
|