|
Post by oldboy on Sept 13, 2011 8:20:38 GMT 1
Na ovoj fotografiji je prikazan način postavljanja profila na prelomu uška -centroplan.Ovo je snimljeno kod krila kad se isto popravlja.Radi se na sledeći način:1°Krilo pričvrstimo na plan,2° iz snopa odaberemo odgovarajuće profile,3°profile postavimo na svoja mesta,4° klizećim šablonom proverimo nagibe,5° provereni položaj utvrdimo sa šablonom podupiračem,6° tako utvrđeni profil ulepimo,7°na klasičan način uradimo pojačanje lepljenja(nalepimo plank ako je takva konstrukcija),8° na ravnu radnu površinu postvimo centroplan a sa odgovarajućim visinskim podupiračem postavimo ušku i proverimo naleganje,9°pojedinačno presvučemo centroplane i uške,10° presvučene delove međusobno slepimo na način ka što je rečeno u tački 8°.
|
|
|
Post by Laca on Sept 13, 2011 8:34:59 GMT 1
Gezo, jel ti to pravis nove modele ili su ti to slike od ranije. Bilo bi dobro ono prvo, pa da te vidimo na livadi.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 13, 2011 18:01:51 GMT 1
Slika je od juče.Vežbao sam malo fotošop i pisanje.Krilo je od ranije havarisano od starog gumiša.Pripremam neki "Prođžekt" za A1.Ova dva zadnja posta sam uradio,da bi prikazao kako se to može lako uraditi,sa manjom težinom u odnosu na ono šmirglanje debelog profila.
|
|
|
Post by oldboy on Oct 19, 2011 10:46:09 GMT 1
Američki modelar N.E.Walker je 1939.god.uradio klizać za ispračkavanje sa sklapajućim krilom (FOLDING - WING) i istu patentirao.Proizvodio je u tri osnovne varijante ,a razlika je bila u obliku trupa.Let se zasniva na otporu vazduha sklopljenog krila kod ispračkavanja a kada se smanji brzina (gubitak energije) gumica dovodi krilo u položaj za planiranje.Ima još o konstrukcijskoj izvedbi u nastavku.
|
|
|
Post by Boca on Oct 19, 2011 11:52:07 GMT 1
Postoji jedna kategorija koja je idealna za modelare u poodmaklim godinama. To je kategorija F1N-150. Klizac se ispaljuje sa katapultom- na gumicu. Nema velikog fizickog napora kod startovanja, ni kod pronalazenja modela. Model slece desetak metara od starta. Za let i izradu takvog malog modela potrebno je svo modelarsko umece i poznavanje aerodinamike. Model leti u dva rezima: Penjanje i planiranje. Sve to treba znalacki podesiti.
|
|
|
Post by oldboy on Oct 21, 2011 12:41:11 GMT 1
Boco;za tu kategoriju nemam kvalitetan materijal,a još se ne osećam zdravstveno sposobnim za tako precizan rad.Inaće gledajući video snimke smatram da je veoma interesantn kategorija.Da nastavim sa ovim Američkim klizaćem.Da bi se iskonstruisao mehanizam sa svim polugama i uležištenjem istih,trebalo je dobro poznavanje kinematike mehanizama,a posebno još odrediti i jačinu gumica za dovođenje krila u pravi položaj za planiranje.Kako se komplet prodavao u kitu ne sastavljen i graditelj je trebao imati priličnog znanja.Ovaj model se proizvodio i za potrebe U.S.Army o tome u sledećem nastavku.
|
|
|
Post by oldboy on Oct 31, 2011 14:33:08 GMT 1
Malo kasnim sa obećanom primenom klizaća.Praktičnu primenu je dobio 1940. godine,kada je N.E.Walker napravio rampu za katapultiranje ovog klizaća i prikazao američkoj vojsci.Prihvaćen je bio ceo taj sistem i primenjivale su sve P.A. jedinice za uvežbavanje praćenja aviona.Sistem je bio veoma pogodan zbog lakog premeštanja,pa je tako moglo da se uvežbava u oba pravca i sva četiri smera,što je bilo racionalnije (jeftinije)od avionaleta.
|
|
|
Post by Boca on Oct 31, 2011 16:53:49 GMT 1
|
|
|
Post by oldboy on Nov 1, 2011 12:53:33 GMT 1
Elisu sam pronašao sa skicom modela švajcarca Dietera Siebenmann.Sa skicom modela dat je i oblik elise sa karakteristikama,ostalo mi je samo da nacrtam kalup za izradu.Crtanje vitoperenja sam uradio po preporukama poznatog turskog modelara Benedek Györgya "Izrada elisa iz ploče",iscrtao sam odmah za negativni kalup,kojeg sam uradio od lipe debljine 25 mm.Na bazi kalupa uradio šablon za pravu veličinu (sivi karton) po kojem sam krojio ploče za lameliranje.Za svaki krak sam koristio tri sloja balze od 1,5 mm.Tri komada iskrojene ploče sam dobro nakvasio i postavio na kalup,čvrsto obmotao sa gazom i ostavio da se osuši (dva dana).Nakon sušenja skinuo sa kalupa.Na srednjem sloju sam isekao a na donjoj i gornjoj ploči ukopao za golivijak M3(za pričvšćenje za glavčinu).Na kalupu sam zategao najlon foliju i sa zadnje strane prilepio selotejpom.Za lepljenje sam koristio Araldit.Između donjeg i srednjeg sloja sam postavio stakleno tkanje.Stavio na kalup,prekrio najlonom obmotao sa gazom i ostavio da se suši i "odmori".Obradio šmirglanjem na odgovarajući profil (profilisanim podmetačem)Dalje je sledilo lakiranje i presvlačenje.
|
|
|
Post by Laca on Dec 1, 2011 14:28:16 GMT 1
Evo plana katapult klizaca sa sklapanjem krila.
|
|
|
Post by Laca on Dec 1, 2011 14:29:13 GMT 1
Plan samog modela, koji moze biti veoma interesantan-atraktivan za nekakvu kucnu proizvodnju. Imam oba plana, orginal u pdf-u, ali su veliki za forum. Kome treba, saljem na e-mail.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 4, 2012 16:51:27 GMT 1
Izvinjavam se što je ove godine izostala čestitka za N. G.Većina stvari je bila već pripremljena i to zaboravljeni CO2 model rađen još `87 od viška delova CVM Selenit-kompleta.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 4, 2012 16:57:50 GMT 1
Model sam završio zato što sam uspeo nabaviti ispravne bombice CO2 pa da se podsetim na mlađe dane,ali je sve krenulo drugim putem.Kanda će biti dobro za neku kasniju priliku.
|
|
|
Post by oldboy on Mar 3, 2012 15:19:49 GMT 1
Zamoli bih doajena A. K. Mostar,otonasabo da ukoliko poseduje plan(skicu)Hadžovićeve jedrilice sa svetskog iz 1957.god.da objavi istu na ovom forumu.Sve dosadašnje pretrage su mi bile bezuspešne.Unapred HVALA.
|
|
|
Post by oldboy on Mar 21, 2012 14:02:03 GMT 1
Ova slika je slučajno pronađena.Predsavlja naše pionirsko doba sa gumenjacima.Model je gradio drugar Franja,profili su bili od lipovog furnira iz ZGB.kompleta Omladinke (Raletov omiljeni model),guma BOROVO za kalemljenje,presvlaka tanki flis iz kompleta Kolibri.Dugo smo koristili takvu kombinaciju materijala,dok nije stigla balza rezana iz razhodovanih aviona MOSKITO 1958.
|
|