|
Post by oldboy on Sept 2, 2011 8:46:43 GMT 1
Na osnovu ove projekciji i iz predhodne projekcije se jasno vidi oblik savijanja i način pričvršćenja i podešavanja kuke na trup. Ovom serijom o startnim kukama,želeo sam da pomognem mlađim modelarima,da vide kako relativno lako sa malo truda i malo para mogu sebi napraviti startnukuku "za vrtenje",bez usluge za mehaničkom obradom, te da tako počnu pre nego što se budu dali u kupovinu skupe "kupovne" kuke.Ovi tipovi kuka se mogu primeniti kako za F1A_A2 , tako i za F1H_A1.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 3, 2011 8:12:07 GMT 1
Ova dva modela su sistematski razvoj i nastavak uspeha već postojećih koncepcija.Model PJ-05 je Polender Josip razvio iz prelaznog modela konstrukcije Pinkert György-a koji je ranije uradio u veoma uspešan takmičarski model.Sa malo većim horizontalcem i sa vitkijim krilom model je pokazao veoma dobru kombinaciju za termiku.Konstrukcija površina sa poluprofilima se pokazala uspešnom. Model AP-07 Antić Petar je razvio iz Raletovog modela 7903,sa neznatnim promenama površina ali sa rekonstruisanim trupom-
|
|
|
Post by oldboy on Sept 4, 2011 8:10:28 GMT 1
Kod oba modela za krilo su koristili provereni profil B-8356-b konstantne dubine.Na modelu AP-07Pera je primenio aerodinamičko i geometrijsko vitoperenje "iz jednog cuga" sa skošavanjem izlazne ivice (smanjena dubina) i istvremeno stanjivanjem izlazne sa donje strane nagore na taj način je dobijeno negativno vitoperenje od 1,5 mm.(gemetrijsko vitoperenje),a sa smanjenjem dubine krila ujedno se menja debljina i zakrivljenost profila (aerodinamičko vitoperenje).Za horizontalni stabilizator je koristio CLARK-Y 8%.Na modelu PJ-05 Joška je koristio isti profil B-8356-b za krilo sa manjom dubinom i tako i povećanom vitkošću to je uradio zbog manje površine krila i tako je ipak imao dobru finesu za planiranje a povećani hor.stab. sa profilom B-8406-c pokazo prednost i profila i površine hs. u termici.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 5, 2011 7:27:01 GMT 1
Treći član ekipe Mladenović Milan je za ovo takmičenje uradio novi model po planu Szécsényi Jánosa,koji je u suštini smanjio A-2 jedrilicu poznatog austrijskog modelara Horsta Wagnera zadrživši i profil krila.To je sve pripremio svom sinu za školsko takmičenje.Model je toliko uspeo da je doživeo dvostruko izdanje u njihovom časopisu.Rezervni model kojeg je ranije izradio je prelaznog tipa po planu Metzner Andrása koji je taj plan uradio za svog sina kao uvod u ozbiljnije takmičenje a plan je također bio objavljen u časopisu.Drugi donji model je model gradnje po "Jedelski" sistemu,a izradio sam od delova razbijenih modela "Selenit" proizvodnje Limprodukt Novi Sad.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 5, 2011 14:54:10 GMT 1
Trup modela je izrađen od pune balze,prednji deo za balast je lipa i na prednjem delu sa obe strane obložen aviošperom 1,5 mm.do iza krila. Za sva tri modela krila su iz dva dela i spojena sa bajonetima prečnika 2 mm.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 6, 2011 13:39:17 GMT 1
Da bi se modelar uspešno takmičio sa jedrilicom potrebno je da ima dobro pripremljeni startni pribor.Da bi to bilo O.K. osim sajle sa kukom i zastavicom poželjno je da ima kotur za namotavanje sajle i tzv.motalicu.Ovde prikazana motalica je jedna od prostijih za izradu i u bivšoj YU je bila najviše primenjivana.Večina modelara je koristila komandne cevi iz aviona,a od priključaka na kraju pravili kućište ležaja za osovinu.Za ležaj smo koristili radijalne ležaj EL5 ili EL6.Onaj uokvireni i prekriženi deo sada više ne važi,to je prevaziđeno i više se ne koristi.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 6, 2011 13:44:39 GMT 1
Ovo je nastavak teksta sa predhodne strane, a neophodan je onom ko bude hteo da pravi motalicu.
|
|
|
Post by Boca on Sept 6, 2011 14:21:33 GMT 1
Drago mi je da je ova motalica dosla na forum. Odlicno je koncipirana. Koliko znam kod nas je tu motalicu jedini imao Toza Mostarlic i koristio je uspesno godinama.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 6, 2011 20:36:25 GMT 1
Ova motalica je stekla popularnost sredinom ´60-ih,pa nadelje.Malo je bila po strani kad je pravilnikom zabranjeno bacanje startnog pribora.Taj problem je brzo rešen sa "cakom" na koturu.Motalicu su dugo koristili još i kad se počelo sa vrtenjem pa je sajla bila direktno u ruci (Videnšek,Zojčeski,Kosoruš).Motalicu je Šanjika Kosoruš još uprostio na taj način što je ležište uradio od mesinga kao radijalni ležaj a standardni CVM ležaj za gumenjake kao aksijalni,dok je za osovinu uzeo čeličnu žicu.na osovini je prvo napravio kuku za gumu,proturio kroz oba ležaja.stavio kotur i slobodni deo van kotura savio u obliku U i taj deo ubacio u kotur,da bi ostvario nepokretnu vezu sa osovinom.Zaboravio sam naglasiti da je na gumi potrebno dati izvestan broj prednamotaja,dok sa odmotavanjem sajle dobija se dovoljan broj namotaja da bi posle srtarta sama guma namotala sajlu.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 7, 2011 8:34:45 GMT 1
Da bi se izbegla diskvalifikacija zbog bacanja uređaja za startovanje dosetili se ljudi pa sam i ja uradio kotur sa patentom za oslobađanje sajle.Ovakav kotur sa i bez patenta za oslobađanje sajle učenici su radili u grupi da bi savladali rad sa testericom i naučili obradu delova turpejisanjem.Delovi su od građevinskog špera 3 mm..Potreban broj komada je;deo 1. dva kom.,deo 2. jedan kom.,deo 3, jedan kom.,deo 4. dva kom.Nakon obrade pojedinačnih delova postupno se vrši slepljivanje delova,a redosled se vidi na preseku A-A.Osigurač deo 5. za oslobađanje sajle radi se od žbice za biciklo i nakon savijanja se izbuše rupe prema savijenoj žici.U srednjem sloju kotura ukopa se za smeštaj sajle.Kad se izbuše rupe deo 5.se uvuče u kotur i sa suprotne strane postavi opruga (6) i zalemi podmetač (7).Za komotnije rukovanje poželjno je nalepiti sa UHU-plus još i poklopčič od paste za zube (crveni),kao što je prikazano na preseku B-B.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 8, 2011 15:54:54 GMT 1
Da mene neko ne bi još optužio da sam samo virtualac evo slike o približnom razvoju koturova za sajle.Na slici sam dao i prečnike kotura spoljni/unutrašnji radi orijentacije.Onaj manji sam prvo bio uradio od celuloida za motalicu još 1967.,guma u motalici je često pucala.Analizirali smo sa drugarom,da li je kvalitet gume ili nešto drugo,Došli smo do zaključka da je prečnik uzrok zbog velikog broja namotavanja(oko170).Povećanjem prečnika dobili smo manji broj namotavanja (oko 130) i tako eliminisali pucanje gume.Treba naglasiti da po FAI pravilniku za jedrilice F1A pod 3.1.11. izričito je naglašeno da se ne sme bacati startni pribor (izuzev startnog užeta),to isto važi i za jedrilice F1H po istom članu.Ovo je iz bezbednosnih razloga,nije baš prijatno kada motalica sa koturom slobodno kosi po takmičarima po terenu.Sve ove stvari od startnih kuka pa nadalje sam dao da bi mlađi modelari uvideli da se mogu modeli i graditi a ne samo kupovati. Po mojem mišljenju sa A1 može se još uvek uspešno takmičiti sa ovakvim modelima.
|
|
|
Post by doajen on Sept 8, 2011 18:44:51 GMT 1
E jesi vrag! Gde se seti "motalica"!
Ja sam moju koristio za visoki start malih RC jedrilica dok sam ucio sinove da lete RC modele jedrilica.
Danas moja motalica mirno "pociva" kod Milosa Bordjoskog. Dao sam mu je kada je pod "ravnateljstvom" Prof. Vuka Radevica sagradio svoju prvu jedrilicu, da, onako, jos nevest, ne gubi sajlu po aerodromu.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 9, 2011 12:30:23 GMT 1
Nije mi baš memorija pamćenja pomogla da se setim ove vrste motalica,već sam u podrumu nešto tražio,pa našao neke zupčanike.To su zupčanici od diname što su raketaši koristili za startovanje.Hteo sam svojevremeno da pravim motalicu kao što je nekad V.M.I. (Vazduhoplovo Modelarski Institut) pravio po Novtinom uzorku.Zamolit ću Vladu ako još ima tu motalicu da je snimi za nas.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 11, 2011 14:42:20 GMT 1
Na internetu sam pronašao ovaj veoma jednostavan pribor za solo startovanje bez pomoćnika.Izrađen je od cevi starog suncobrana za štrand.Postavlja se tako što se u zemlju zabije bakarna cev u koju se posle postavi štap i isto tako i druga na udaljenosti prema krilu modela koji startujemo.Na štapove običnom lepljivom trakom nalepimo od penastog materijala deo za ležište krila.Prednost ovog pribora je u tome što se jednostavno postavlja i prosto je kod premeštanja zbog promene pravca vetra
|
|
|
Post by oldboy on Sept 12, 2011 8:39:02 GMT 1
Do ovog rešenja sam došao sasvim slučajno.Ima mnoge prednosti u odnosu na onu obradu sa podmetanjem i šmirglanjem.Konstantna debljina i lakše se zameni posle havarijePostupak je sledeći:1°nacrtanom profilu se izmeri najveća visina "h" 2°na osnovu visine "h" nacrta se detalj preloma.Od gornjeg roglja spusti se normala na horizontalu (na buduću ravan gradnje) i izmerimo tu vrednost "c".Iz ovog detalja se odmah iscrta i šablon "W" za kontrolu postavljanja kosog profila.3°Izrada pločice za šablon kosog profila i to: "c" + 3mm.4°Naizmeničnim slagane pločice probušimo za žicu po normalnom šablonu i obradimo na meru. 5°izrežemo četiri pravougaone pločice i nanižemo na žice između kosih šablona.6°ovako nanizane pločice obradimo do šablona na meru. (sledi nastavak)
|
|