|
Post by Laca on Aug 22, 2016 14:14:52 GMT 1
L U D I L O !!!  Profesionalan pristup. Svaka cast.
|
|
|
Post by batocanin on Aug 22, 2016 14:46:42 GMT 1
L U D I L O !!!  Profesionalan pristup. Svaka cast. Hvala lepo  Biće i podrška za F1E, ali na žalost to još nismo stigli.
|
|
|
Post by batocanin on Aug 22, 2016 15:19:36 GMT 1
Pitanje za one koji poznaju pravilnik: kako se tačno računa ekipni plasman? Koliko vidim iz zvaničnih rezultata, uzimaju se samo osnovni poeni (bez FO). Ako dve ekipe imaju isti broj poena, onda se sabira redni broj njihovih članova (recimo osvojili su mesta 2, 6 i 7), pa ekipa koja ima manji zbir ima prednost.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Aug 22, 2016 15:38:27 GMT 1
BRAVO BRAVO BRAVO! Vrhunski
|
|
|
Post by Laca on Aug 22, 2016 17:24:58 GMT 1
Za ekipe sa istim brojem bodova, sabira se pojedinacni plasman clanova ekipe. Pa ko ima manji zbir on je bolji. 
|
|
mika
New Member
|
Post by mika on Aug 22, 2016 23:51:13 GMT 1
Pitanje za one koji poznaju pravilnik: kako se tačno računa ekipni plasman? Koliko vidim iz zvaničnih rezultata, uzimaju se samo osnovni poeni (bez FO). Ako dve ekipe imaju isti broj poena, onda se sabira redni broj njihovih članova (recimo osvojili su mesta 2, 6 i 7), pa ekipa koja ima manji zbir ima prednost. A ako se desi i da je je taj zbir isti prednost ima ekipa koja ima bolje plasiranog.
|
|
|
Post by batocanin on Aug 23, 2016 0:31:45 GMT 1
Još jedno pitanje: uzeo sam testa radi da prekucam neke rezultate sa starih takmičenja. Dakle, ovo je deo rezultata sa "XXXI državno prvenstvo letalskih modelarjev" u Vipavi model.wings.rs/competition.php?id=96Tu sam naišao na mnoga poznata imena  ali i na nešto što prvi put vidim. Na nekoliko pozicija piše nešto ovako: Kosoruš Šandor proxi Salai Josip Nagradno pitanje je: šta ovo znači?
|
|
mika
New Member
|
Post by mika on Aug 23, 2016 7:27:00 GMT 1
To je bilo kad neko leti tuđ model.
|
|
|
Post by Laca on Aug 23, 2016 8:16:21 GMT 1
Kod proxy nastupa, rezultat pripada modelaru čiji je model a ne takmičaru. Imamo slučaj Tomasa Kostera, koji je postao svetski prvak u F1C, a za njega se takmičio drugi modelar - "proxy".  Danas su se stvari potpuno okrenule. Važniji je takmičar od modela, koji se može kupiti ili pozajmiti. Zbog toga jeste veliki tehnološki napredak, jer se proizvođači utrkuju u inovacijama. To im prodaje proizvod. Nažalost, to je pogubno za obične modelare koji bi da sami izrađuju svoj model, jer nemaju skupu tehnologiju potrebnu za izradu najsavremenijih rešenja. To traži mnogo vremena i ulaganja a to je moguće samo ako se čovek time profesionalno bavi. Danas imamo skupe tehnološke proizvode (modele) i sve manje pravih modelara amatera. Ako se to uskoro ne promeni, novim FAI pravilima, nestaće modelara. Ostaće samo proizvođači modela. 
|
|
|
Post by Laca on Aug 24, 2016 9:48:24 GMT 1
U pravu ste, to sam napisao po sećanju iz Aero modelara. Jeste bio Tomas Koster ali je on leteo "proxy" jedrilicu A2. Mislim da se rezultat pripisao vlasniku modela. Zbog toga i piše "proxy".  Šta ćete, stariji sam čovek pa malo zabagujem.  P.S. Ako imate tačnije informacije, napišite kako je bilo. 
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Aug 24, 2016 11:46:00 GMT 1
U pravu ste, to sam napisao po sećanju iz Aero modelara. Jeste bio Tomas Koster ali je on leteo "proxy" jedrilicu A2. Mislim da se rezultat pripisao vlasniku modela. Zbog toga i piše "proxy".  Šta ćete, stariji sam čovek pa malo zabagujem.  P.S. Ako imate tačnije informacije, napišite kako je bilo.  Uopšte ali uopšte ne kapiram zašto je napravjena takva kombinacija!?! Zašto uopšte postoji ta "proxy" varijanta? (osim npr. ako takmičara ne sprečavaju zdrastvena ograničenja)
|
|
|
Post by Laca on Aug 24, 2016 12:03:35 GMT 1
Pojma nemam ko je to uveo, ali mislim da sada to ne važi. Moguće da je to uvedeno zbog trenutne bolesti nekog od takmičara.
|
|
|
Post by Laca on Aug 24, 2016 16:51:05 GMT 1
|
|
mika
New Member
|
Post by mika on Aug 25, 2016 7:31:45 GMT 1
Proxy je odavno zabranjen, jer da nije neko bi se već setio da poveća brojnost na našim domaćim takmičenjima 
|
|
|
Post by Laca on Aug 25, 2016 8:02:05 GMT 1
Kod nas je uvedena nova kategorija takmičara "popunjivači" za DP.  To su modelari koji prave obično po jedan start sa tudjim modelom, da bi DP imalo propisanu brojnost. Pri tome delegat i organizator DP zažmure na jedno ili oba oka, jer nisu čak promenjene ni oznake na modelima.  Posle tvrde kako je sve bilo regularno i u okviru FAI propisa i OSP-a.  Čak se dogovorom bira pobednik DP zbog stipendije. Dogovorno - virtuelno takmičenje koje demotiviše prave modelare - takmičare. Posle se čudimo što nam sve propada, jer sve gubi smisao. 
|
|