Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Sept 26, 2015 13:59:03 GMT 1
Procurila je informacija da u "Mišijoj rupi" odnosno radionici AK Nova Pazova, talentovani juniori razvijaju novi A1 modeli u klasi jeftinih i pirstupačnih. Kako nam kažu ovo je na brzinu urađen koncept nosa/parasola za prvu veziju sa "nasađenim" krilom koje se već proizvodi u Subotici.  Ovakav sada predugačak ... previsok ... sa velikim napadnim uglom .... će sigurno morati da se doradi do konačne varijante a traži se i dobavljač "cevki". Šuška se da se iste uvoze iz Kine deklarisane kao štap za pecanje.
|
|
|
Post by Laca on Sept 27, 2015 17:31:27 GMT 1
Moja zapažanja su: Prevelik napadni ugao. Po mojoj proceni preko 6 stepeni. Mora biti oko 3 stepena (2-3,5) Ne može se prednji deo trupa praviti samo od balze. Obavezno stranice od aviošpera ili ceo prednji deo od domaćeg materijala. Moguće je napraviti kalup, pa izraditi prednji deo od kompozitnog materijala, sa umetcima od domaćeg materijala. Ovo drugo je za ozbiljnije modelare. Pri udarcu, ovakvom konstrukcijom, ili se lome krila ili gornji deo trupa. Zato, ako već nema bajoneta, napraviti graničnik sa zadnje strane (kod izlazne) a krila stegnuti gumicama. To daje fleksibilnost, pri udarcu, pa krila samo skliznu i ostaju cela. Šta drži krila da se ne klackaju ?  Lep pokušaj ali ipak trebaju potražiti savete iskusnijih modelara.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Sept 27, 2015 22:12:22 GMT 1
Lepo napisah "koncept za probu" ... priheftala deca krep trakom dva bloka balze i nasadila krilo da vide da li su pogodili krivinu profila, meni se dopalo pa sam fotografisao, daleko je to od konačnog oblika nosa, a kamoli gotovog trupa.
Pozdrav iz "Mišije Rupe"
|
|
|
Post by Boca on Sept 27, 2015 22:39:26 GMT 1
Ako nema ko da im pokaže, deca utroše materijal, a ne postignu mnogo. Šteta što se onaj uspešan kurs sa sobnim modelima u Pazovi završio samo sa onom demonstracijom, a ne i sa nekim takmičenjem.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Sept 28, 2015 17:47:45 GMT 1
Izveli smo te godine 5 juniora na NS Kup sobara da se takmiče sami protiv sebe.
Pazova nema pravu halu za sobare, a kada smo one koji imaju takvu halu pozvali na saradnju odbili su nas - neki veoma grubi i tako ... mislim da smo za stalno odustali od sobara.
A za ovo što su se deca igrala starom daskom balze na osnovu mojih skica koje su našli na stolu - ne brinite preuzeo sam to na sebe.
|
|
|
Post by Laca on Sept 28, 2015 19:04:15 GMT 1
Sobari se mogu veoma jednostavno oživeti, tako što bi se u okvir DP u sobarima, vratili Ministik i Papir 350. Naš predlog je bio, da se uvede kategorija F1M, modeli koji su najsličniji F1D, ali su teži i nije potrbna sobarska balza, koju je teško naći. F1M je zvanična FAI kategorija. (raspon do 460mm, težina min. 3 gr, guma do 1,5 gr, presvlačenje sve sem mikrofilma)
Imali smo na dva kampa 2008. i 2009. grupu sa preko 20 juniora i posle toga veoma masovna i uspešna DP u F1D. Može se kad se hoće. Pogrešnom odlukom Modelarske komisije, da se za DP priznaju samo FAI kategorije, je uništilo razvoj i motiv mladjih modelara. To se naročito odrazilo na sobarsko DP, jer u F1D ima veoma malo takmičara. Njih je malo i u svetu. Kako deca to da naprave ? Zato treba forsirati sobarske kategorije koju deca (juniori) mogu da naprave. (Ministic, Papir 350 ili F1M) Jeftine jednostavnije kategorije, prilagodjene deci, su ključ razvoja. F1ABC pa i F1E traže mnogo novca. To roditelji nisu spremni da plate na ovoj krizi.
Sala u Pazovi je identična kao sala u Novom Sadu ali je zato Beogradski sajam Bogom dan. Gotovo svaka školska sala može poslužiti za takmičenje u Ministiku, jer sa većim pecaroškim štapom se može otkačiti svaki model. Volja je ovda najbitnija. Uslovi nisu problem.
Na kraju, neka naš VSS uloži nešto u razvoj a ne samo u njihove plate. Sa dva novozaposlena su opteretili redovna sredstva MOIS, preko dozvoljenih 20%, tako što ih vode kao honorarce na projektima. To je urađeno bez odluke UO. To sam im rekao na poslednjoj Skupštini VSS. Rukovodstvo je ćutalo, bez odgovora. Da je taj novac uložen u razvoj, kao i milionska sredstva, koja se svake godine "odvajaju" za razvoj a odu negde drugde, gde bi nam kraj bio. Uložiti u nabavku matrijala, obuku i animirati škole. Kad je džabe svi hoće. Bez investiranja u razvoj nema nam napretka i sigurno ćemo se ugasiti.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Sept 29, 2015 7:16:57 GMT 1
Hala u Novoj Pazovi jeste identična spolja, ali na plafonu ima sistem grejača i refllektora koji je drastično razlikuju od one u OŠ "Jožef Atila". Disciplina F1M je definisana pravilnicima, znači raspišete kup i održite ga, nikakvo "uvođenje" nije potrebno. Pokrenuo sam ovu temu da pohvalim inventivnost i entuzijazam moji mališana pod rubrikom "F1ABC Outdoor". Naime ja sad vodim grupu mlađih. Prvo ste okrenuli priču na sobare ... to nekako i razumem, ali što agresivno namećete "politiku" to nikako ne razumem 
|
|
|
Post by Boca on Sept 29, 2015 7:35:23 GMT 1
AK Beograd planira da prijavi organizaciju državnog prvenstva u kategoriji F1N. To takmičenje bi se održalo u jednoj od hala Beogradskog sajma (mesec mart). Takođe planiramo da u subotu održimo jedno promotivno takmičenje gde bi mogli da učestvuju svi modelari, sa i bez dozvole, bez takmičarske takse, u kategorijama 350 i mini stick. U nedelju bi se održalo takmičenje u F1N-150 i državno u F1N-u.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Sept 29, 2015 23:55:27 GMT 1
Tražite da se "uvede" F1M, a onda predlažete Kup u "Mini Stick"-u ... uopšte mi niste jasni 
|
|
|
Post by Boca on Sept 30, 2015 15:01:20 GMT 1
Tražite da se "uvede" F1M, a onda predlažete Kup u "Mini Stick"-u ... uopšte mi niste jasni  F1M je samo predlog i još ih nemamo. Ali ako ikada komisija, koja je trenutno još spava, proceni da je to dobro za sobno modelarstvo, da organizuje takmičenja i td.. praviće se. Mini stikova i 350 - tica još ima po nekakvim kutijama pa se nadamo da će za ovo takmičenje biti interesenata.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Sept 30, 2015 16:21:18 GMT 1
Pošto ne postoji ama baš nikakva "rampa" za klubove da organizuju kup u čemu god žele a da je definisano pravilima, ne vidim šta tu ima da se "procenjuje" na komisiji.
Vi zapravo smatrate da su članovi komisije kao klubovi ili pojedinci dužni da o svom trošku organizuju takmičenja u disciplinama koje su slabo razvijene, odnosno implicitno provlačite tezu o moralnoj obavezi klubova koji rade profitabilna takmičenja da se "oduže" zajednici.
Što se Pazove tiče, mi nemamo taj problem. Naše "profitabilno" takmičenje je "F1ABC Srem Kup" i mi zato pravimo besplatno juniorsko u F1HG što je logičan prethodni korak u modelarstvu. Inače su te discipline slabo zastupljene, jer Subotica stalno ima problema da organizuje svoj Kup, a HEC serija koju podržava Sombor kroz "Bačka Kup" je ipak nekakav "viši nivo".
A1 je dokazani razvojni metod i moj cilj je da ga vratim tamo gde mu je mesto na ovaj ili onaj način.
|
|
|
Post by Boca on Sept 30, 2015 19:40:08 GMT 1
Za sve treba da postoji strategija i planovi. Dali nešto želimo, ili ne želimo, i ako želimo, kako i na koji način ćemo doći do tog cilja. Svaki razvoj "košta", traži ulaganje i angažovanje. Jedna lasta ne čini proleće, pa ako se svi ne usaglasimo u planovima teško će to uspeti. Zato postoji komisija koja bi trebala da se bavi ovim pitanjima. Međutim meni se čini da ne postoji volja, i da zato sve "ćuti u ćošku"
|
|
|
Post by Laca on Sept 30, 2015 22:48:36 GMT 1
Mislim da se Modelarska komisija sakrila u "Mišiju rupu". Ne smeju da se sastanu, jer će onda morati da nas pozovu, kako su obećali.  Zbog tog poziva, koji AK Beograd željno očekuje, sve je stalo i blokirano.  Istina, pojedini članovi komisije komuniciraju međusobno, ali iz "Mišije rupe".  O tome da nešto treba da razvijaju i pokrenu veoma je teško iz ilegale, u kojoj se trenutno nalaze. Zato je najlakše šutnuti loptu u tuđe dvorište i tako sakriti pasivnost i nerad.  Modelarska komisija treba da bude vodeća u idejama. Generator razvoja modelarstva u Srbiji. To od nje svi očekuju. To je njena uloga i zbog toga su članovi Modelarske komisije izabrani, a ne da sedite u "Mišijoj rupi". Od istine i odgovornosti se ne može pobeći. Zato predlažem članovima komisije da slobodno izađu u javnost, posle dve godine, i održe taj "istorijski" sastanak. Što pre, svima će biti bolje. 
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Oct 1, 2015 17:13:47 GMT 1
Da je "dnevnik" jedne male ali vredne radionice od celih 14,5 kvadrata (znam klubove sa većim klozetom) skrenuo u priču o razvojnom programu sobara to nekako razumem, ali trolovanje politikom ne razumem uopšte.
Mogu da razgovaram o razvoju i idejama za isti, jer imam šta i da kažem i da pokažem, ali da vodim političke rasprave u ovoj rubrici i na ovoj temi - ne pada mi na pamet.
|
|
|
Post by madmax on Nov 5, 2018 19:09:27 GMT 1
Bilo kako bilo i bez saveta iskusnih modelara i plaćanja specijalnih instrukcija model sa početka ovog članka u svojoj konačnoj verziji pod nazivom "PAČE" i sa mojim potpisom konstruktora je bez ikakve reglaže i probe poleteo, iznenadio nas pobedom protiv dva lagana i ureglirana "Cirusa" u režiji mladih majstora iz Trstenika i dobio pohvale čak i od stranih gostiju kao slatko i jednostavno rešenje koje "liči" na pravi model, a zahteva neki rad ono taman za nivo dece od 10 godina.
Krilo se malo "klackalo" pri jakoj vuči i velikoj brzini što je vodilo u usviravanje, ali posle prva dva starta "pilot" Đorđe se navikao na nežniju vuču i počeo da diže na visinu sajle ... usledio je jedan pun i jedan približno takav - 'bem ti visoko drveće. Model je imao par tvrdih sletanja na ušku ili nosom u tvdu zemlju piste, ali ništa se nije polomilo, pokazao se otporan na te stvari i pored stručnih prognoza sa početka ove teme.
Mrzi me da otvaram picasa nalog, objavio sam fotke na fejsu u albumu posvećenom jučerašnem "Memorijalu Ivana Šekularca"
P.S. Namestio sam težište i razliku uglova tačno koliko sam teoretski hteo i nije bilo problema, leteo je iz prve. Druga varzija na kojoj sada radimo će biti manje mase i imaće komandu vertikalca.
|
|