Post by Laca on Apr 8, 2014 7:47:16 GMT 1
Ljudi znaju da cene svoje modelare.
Sobno modelarstvo se mora negovati, da bi se razvilo.
Kada sam pre 7 godina, postavljen za selektora F1ABC, jedna od osnovnih ideja mi je bila kako oživeti penjače.
Prethodnih nekoliko EP i SP, penjači nisu išli, jer nije bilo ozbiljnih rezultata.
Išlo se na SP u Ukrajinu i ja sam po svaku cenu hteo da oformim ekipu od 3 penjača.
Jednostavno, nije ih bilo.
Zvao sam Pančevce, čak i Savu Lujanskog, ne bi li skupili 3 penjača.
Uspeo sam da povedem samo Janovića i Jovina iz Sombora.
Već sledeće godine je poraslo interesovanje za F1C, pa je na EP u Bugarsku pošlo čak 4 penjačlije i jedan pomoćnik.
Branko Bijelić, Steva Janović, Mirko Karanović su bili članovi ekipe a Dragana Lakića sam poveo kao rezervu.
Milan Pavlov je išao kao pomoćnik Mirku Karanoviću.
Saznanje da će se sigurno ići na EP i SP je oživelo penjače. Velika takmičenja pokreću modelarstvo. (DP, EP, SP)
Bez motiva nema razvoja a jedan od najjačih je učešće na EP i SP u dresu Republike Srbije.
Ukidanjem DP u F1D i problematično finansiranje učešća reprezentativaca na EP i SP je potpuno demotivisalo sobnjake.
To se sada isto čini i sa F1E.
Neće se održati DP zbog suspendovanja 5 takmičara a na EP u Slovačku se ne ide.
Oprobani recept da se neka kategorija uništi.
Da li su toga svesni članovi Modelarske komisije ?
P.S.
2008. je budžet MOIS za VSS bio 5.700.000 din. a modelarima je od tog novca dodeljeno 1.200.000. din.
2013. je budžet MOIS za VSS bio 12.000.000 din. a modelarima je pripalo 1.100.000 din.
Budžet MOIS raste a novac za modelare se smanjuje.
Šta mislite zbog čega ?
Zbog toga što je za zaposlene potrošeno gotovo 50% dobijenog novca.
Po ugovoru sa MOIS, kancelarija VSS ima pravo na 20%.
Ima para za sve reprezentacije, da idu na SP i EP kao grofovi i još da ostane, kada bi se novac trošio kako treba.
Kampove su nam potpuno ukinuli i sve su prigrabili paraglajderisti.
Uloga Modelarske komisije je, da preko svog predstavnika u UO Borovca, pokrene ova pitanja a ne da ćuti i da ide niz dlaku a time na štetu modelarstva.
Mislim da se već sad vidi da Modelarska komisija radi za jednu "elitu" PODOBNIH a da će njihov rezultat biti gašenje F1D, F1E i malih kategorija u Srbiji.
Sobno modelarstvo se mora negovati, da bi se razvilo.
Kada sam pre 7 godina, postavljen za selektora F1ABC, jedna od osnovnih ideja mi je bila kako oživeti penjače.
Prethodnih nekoliko EP i SP, penjači nisu išli, jer nije bilo ozbiljnih rezultata.
Išlo se na SP u Ukrajinu i ja sam po svaku cenu hteo da oformim ekipu od 3 penjača.
Jednostavno, nije ih bilo.
Zvao sam Pančevce, čak i Savu Lujanskog, ne bi li skupili 3 penjača.
Uspeo sam da povedem samo Janovića i Jovina iz Sombora.
Već sledeće godine je poraslo interesovanje za F1C, pa je na EP u Bugarsku pošlo čak 4 penjačlije i jedan pomoćnik.
Branko Bijelić, Steva Janović, Mirko Karanović su bili članovi ekipe a Dragana Lakića sam poveo kao rezervu.
Milan Pavlov je išao kao pomoćnik Mirku Karanoviću.
Saznanje da će se sigurno ići na EP i SP je oživelo penjače. Velika takmičenja pokreću modelarstvo. (DP, EP, SP)
Bez motiva nema razvoja a jedan od najjačih je učešće na EP i SP u dresu Republike Srbije.
Ukidanjem DP u F1D i problematično finansiranje učešća reprezentativaca na EP i SP je potpuno demotivisalo sobnjake.
To se sada isto čini i sa F1E.
Neće se održati DP zbog suspendovanja 5 takmičara a na EP u Slovačku se ne ide.
Oprobani recept da se neka kategorija uništi.
Da li su toga svesni članovi Modelarske komisije ?
P.S.
2008. je budžet MOIS za VSS bio 5.700.000 din. a modelarima je od tog novca dodeljeno 1.200.000. din.
2013. je budžet MOIS za VSS bio 12.000.000 din. a modelarima je pripalo 1.100.000 din.
Budžet MOIS raste a novac za modelare se smanjuje.
Šta mislite zbog čega ?
Zbog toga što je za zaposlene potrošeno gotovo 50% dobijenog novca.
Po ugovoru sa MOIS, kancelarija VSS ima pravo na 20%.
Ima para za sve reprezentacije, da idu na SP i EP kao grofovi i još da ostane, kada bi se novac trošio kako treba.
Kampove su nam potpuno ukinuli i sve su prigrabili paraglajderisti.
Uloga Modelarske komisije je, da preko svog predstavnika u UO Borovca, pokrene ova pitanja a ne da ćuti i da ide niz dlaku a time na štetu modelarstva.
Mislim da se već sad vidi da Modelarska komisija radi za jednu "elitu" PODOBNIH a da će njihov rezultat biti gašenje F1D, F1E i malih kategorija u Srbiji.