|
Post by Boca on Oct 19, 2009 11:48:22 GMT 1
Evo dosao je i taj veliki dan, da prezentiram model F1E, sopstvene konstrukcije, namenjen pocetnicima i takmicarima u ovoj kategoriji. Model je projektovan, za one koji podrzavaju slogan "Smirgla je majka". Prednji deo (d-box), krila se radi od pune (solid) balze. Provera oblika D-box-a se vrsi sablonom od staklolita a moze i dur aluminijuma. Naziv "Univerzum" sam mu dao zato sto je zbog profila koji sam odabrao, Gott 495, model univerzalan za sve jacine vetra. Plan saljem u PDF formatu na E- mail, u razmeri 1:1, za one koji zele da prave ovaj model . Zainteresovani mogu da se jave na moj mail: watt1992@yahoo.com
|
|
goti
Full Member
|
Post by goti on Oct 19, 2009 23:08:11 GMT 1
Bravo Boco, konacno imamo i domaci F1E model. Nadam se da ces napraviti i komplete pa da pocnemo sa obukom podmladka.
|
|
|
Post by Boca on Nov 10, 2009 22:12:47 GMT 1
Krila za ovaj model su u zavrsnoj fazi. Evo i slike
|
|
|
Post by Boca on Nov 13, 2009 0:14:08 GMT 1
Krila su gotova 90% treba samo da zalepim uske i zalepim peglom "Oracover" Sistem izrade krila je od pre 50 godina , ala Gerry Ritz Kraj uske, ipak nisam uradio po planu, zakosio sam zadnje rebro.
|
|
sony
Full Member
|
Post by sony on Nov 13, 2009 0:54:26 GMT 1
Onako na prvi pogled ,,što bi rekli "sajđiski rad "! Vrlo fino upasovano ,išmirglano,,,, Ali molim da se ovoj neznalici objasni,,, _ moram naglasit da sam dosta tako drvenih modela uradio ali nikad ovako od pune balza . Nekakosu uvjek bili sa rebrima ,plankirani sa 1-1,5 i sl.,, ili bez planka ,,sa ili bez medju rebara itd ,itd ! I tada se zatvarala torziona kutija baš kao i na ovim slikama ! E sad ,,ako je ovo od pune balze , što če ove letvice izmedju rebara, i kakva je njihova uloga tj i ako je ima ,,mislim da je minorna ! I ako je več ima zašto (bar radi težine naročito prema kraaju krila -i uškama ) nije debljina ,pa i stim težina smanjivana ? Nisam tako nikad radio (pogotovo F1E ) pa ili neznam ili negdje griješim ??
|
|
|
Post by Boca on Nov 13, 2009 9:02:37 GMT 1
Sony nisi ti neznalica, ti si jedna od poslednjih generacija koja je pravila modele od drveta. Ovo sto vidis je sistem rada ala Gerry Ritz. Americki modelar koji je šezdesetih godina sa ovakvo slicnom konstrukcijom krila osvojio svetsko prvenstvo u A-2. Tada su tako i mogla da se rade krila jer su se modeli dizali bez pracke i nije bilo potrebno raditi jaka krila. Kod F1E takodje nije potrebno raditi jaka krila sa ramenjacama, jer se model baca iz ruke i tada je najvece opterecenje za krilo. Kada je u vazduhu opterecenja su minimalna. Ovde na ovom krilu je posle "D" boxa od pune balze, je zalepljen aviosper od 1,5mm duz celog D boxa kao ramenjaca, a ove balze od 2,5mm izmedju rebara sluze da se rebra bolje zalepe za taj sper. Rebra su uradjena od tvrde balze 2,5mmi i upasovana i ulepljena u d box napred, a nazad urezana u izlaznu ivicu. Ceo taj sklop ojacava krilo na uvijanje. Pravo da ti kazem prethodnne modele F1E sam radio iz kita Italijana Claudia Bognola , koji su imali smrekove ramenjace i prednje plankove od balze 1,5mm. Ti plankovi su se negde ulegli a negde kod sletanja probusili pa cak i odlepili sto me je mnogo nerviralo. Najgore je kad se odlepi od rebra, moras da ga seces i krpis. Prosle godine sam vec napravio jedno ovakvo krilo sa profilom Benedek 6356b i odlicno mi se pokazalo. Ovo je malo ojacana verzija krila u odnosu na to prvo. Krila su dosta jaka mada teza jedno 10%. "D" box se delje rendicem od balze 15mm na 12,5mm i proverava sablonom. Moze dosta precizno da se napravi.
|
|
|
Post by Boca on Nov 15, 2009 23:24:30 GMT 1
jos par slika kod presvlacenja krila
|
|
|
Post by Boca on Jan 25, 2011 10:23:58 GMT 1
|
|