|
Post by Laca on Dec 8, 2012 14:46:22 GMT 1
Slika sa DP u F1D, od pre nekoliko godina. Imali smo desetak sobnjaka a danas samo jednog, koji je sam sebi i selektor. Nece imati tezak izbor za reprezentaciju. Pored modelara iz KM, postojala je sansa da se ova kategorija razvije. Danas nema ni od sobnjaka ni entuzijazma da se ova lepa klasa razvije.
|
|
|
Post by bobanmodelar on May 9, 2013 7:18:01 GMT 1
Neznam da li ste obavesteni ali zakazano takmicenje u SOBNIM MODELIMA za 12.maj u Novom Sadu je OTKAZANO.Razlog otkazivanja je sto se NIKO za to takmicenje iz Srbije nije prijavio. S R A M O T A. Ali ne za nas modelare,vec za Savez i za predsednika modelarske komisije.Da mi (mislim na Savez) ne mozemo da se organizujemo sa radom sa decom u kategoriji koja je za njih vrlo pristupacna i vrlo jeftina za ovakva vremena.Pitam se sta su dali ti silni netematski organizovani kampovi,koji su izgleda sluzili za predavace da sa porodicom provedu par lepih dana o tudjem trosku.Sada se vide rezultati pogresnog rada sa decom. Sada gospodin sekretar moze slobodno da se pohvali da je u Srbiji zatro modelarstvo,sto mu je i bio cilj.Izabrao je i postavio pogresne ljude na pogresnom mestu.To se u pametnim zemljama kaze NEGATIVNA SELEKCIJA. Pogledaje stanje u SLM kategoriji.U f1a 7-8 takmicara,u f1b 4-5 i u f1c 6 takmicara.U f1d 1-2 takmicara,u f1e se koprca 7-8 ljudi. BRUKA. Ubedjen sam da i smenom predsednika se nece nista promeniti u modelarstvu,jer novi predsednik ne KOMUNICIRA ni preko ijednog foruma niti se bilo gde oglasava.Mozda mu treba reci da ga nece ubiti struja ako ukljuci racunar.Onda mozete zamisliti kakva ce njegova komunikacija sa nama modelarima biti azurna.Mozda on ima direktan LINK sa Ovukom,a mi ostali nismo ni bitni.Da bi neko bio izabran na to mesto morao bi da ima plan i program OPORAVKA MODELARSTVA u SRBIJI.A li to izgleda nikome iz Saveza ne odgovara. Malo sam sr.. ali moram da kazem sta mi je na dusi,makar ovako preko foruma,jer na vratima Savezo stoji moja slika i slika nekog kuceta i pise: FERBOTEN
KO ZADNJI IZADJE,NEKA UGASI SVETLO,I OKACI KLJUC O EKSER
|
|
|
Post by Boca on May 9, 2013 7:30:19 GMT 1
Bobane, ovaj forum je za neke zabranjen. Smatra se, da ako se preko ovog foruma oglasava, podrzava ljude koji otvoreno kritikuju rad saveza i komisije. Nikada nije bio veci medijski mrak i kontrola otkad ja znam za savez. Protiv mraka smo se borili, i oborili prethodnu vlast ,ali nazalost gora vlast je dosla. Bivsi Partijci vrlo dobro znaju da se bore protiv kritike, tako sto jednostavno ugase svetlo. Mene brinu vise oni koji su modelari , vide gde sve ovo vodi i slepo se drze svog sitnog interesa, da ne izgube i ono malo sto je ostalo. Jos pre mnogo godina mi je jedan stari modelar rekao, a to sam dobro zapamtio: "Modelari su cudna fela, prodace se za kanticu laka".
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 8:19:55 GMT 1
Bilo je rezultata odrzanih kampova u organizaciji AK Modelar. Modelarski klub Trepca i Sokolica su stvoreni zahvaljujuci kampovima na Divcibarama. Vec sledece godine su se pojavili, sa desetak takmicara, na Prvomajskom takmicenju u Novom Sadu i na DP u Beogradu. Naredne godine je na DP, Goran Gerber leteo papir 350, 17 minuta, tezine 0,6 grama. Zatim je predsednik komisije, Nikola Borovac, na UO VSS, predlozio da se priznaju samo FAI kategorije, sto je prihvaceno, i time zadao samrtni udarac sobnjacima. I sadasnji predsednik komisije Branko, je bio zdusno za to. Od njega je, u stvari, sve i krenulo. Ukinuti su Mini stic i prapir 350, dve razvojne kategorije u sobnom modelarstvu. Po njima, klinci odmah treba da prave F1D i da se takmice. Kad nema takmicenja nema ni modelara ni modelarstva.Drugi Borovcev korak je bio razbijanje reprezentacije u F1D. Svi dobro znamo sta se desavalo. Prvo je eliminisan Boban a prosle godine i ja. Ostao je samo vazeci selektor Midic da se takmici, bez zelje da bilo sta promeni i pokrene. Sada su vidljivi rezultati tog rusilackog rada. Godinama su AK Modelar, AK Free Flyer i AK Aerolux na misice pravili DP u sobnjacima, ne bi li nesto pokrenuli a za uzvrat smo dobijali samare i uvrede. Sada vise nismo spremni da tako nesto podnosimo. P.S. Dokle god se ne odstrane ljudi koji unistavaju jednu po jednu kategoriju, pozivajuci se, toboz, na neke pogresno tumacene pravilnike, nema nama napretka. Satre ce nas. Vec to, na neki nacin, jesu. Od preostala tri prsta na obe ruke, oni i dalje odstranjuju prst po prst. Sada je na redu prst koji se zove F1E.Ne mogu ne modelari i ne sportisti da vode modelarstvo.
|
|
|
Post by tica on May 9, 2013 8:39:19 GMT 1
Ako æemo istiniza volju,zašto ne napišeš Laco zašto si ti "eliminisan"? Ovako,neko ko èita ove redove smatraæe tebe žrtvom. Ne bih diskutovao ostale stvari
|
|
|
Post by bobanmodelar on May 9, 2013 8:41:46 GMT 1
laco,ti znas da ja tebi retko repliciram,ali da je Gerber napravio papir 350 od 0,6 grama i da je leteo 17 minuta,ja cu da ga POJEDEM sa sve kukicama.Nemoj da pricas,znas li ti koliko je 0,6 grama,i koliki je let od 17 minuta.To nismo uspeli ni Midic ni ja,sto bar nesto mislimo da znamo o sobarima. Ovo mi lici kao kad su oni merili onu stvar cija je duza,pa jedan kaze moj je 36,7.Ovi zbunjeni ga pitaju,pa cime si ga merio,a on kaze:TOPLOMEROM Ako je stvarno leteo sa papirnjakom 17 minuta,ja bataljujem modelarstvo,i skidam mu kapu.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 8:52:35 GMT 1
Eliminisan sam sto sam napustio treci dan takmicenja na SP. Naime, dosadasnja SP i EP su se sva zavrasvala u petak. Ponedeljak, dolazak takmicara i trening. Utorak zvanicni trening Sreda, cetvrtak i petak su uvek bili takmicarski dani (3 dana) Voja kao organizator, je iz meni nepoznatog razloga, ubacio jedan dan za odmor i pomerio zadnji takmicarski dan na subotu. Ja sam imao uplacen turisticki aranzman od subote i nisam bio u mogucnosti da se takmicim. Potpuno sam bio zatecen pomeranjem takmicarskih dana. Pokusavao sam to da javim Borovcu, ali on stalno menja brojeve mobilnih telefona, tako da to nisam uspeo. Ni sad covek ne moze da ga dobije, jer mu stari brojevi vise ne vaze.
Bobane sada cu ti poslati rezultate sa tog DP samo da ih pronadjem.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 9:16:12 GMT 1
Evo Bobane rezultata sa poslednjeg DP 2011, gde ni ti ni Midic niste hteli da ucetvujete. Pogresio sam, leteo je 15 minuta ali je model stvarno bio tezak 0,6 grama, to Vilika moze da ti potvrdi.
Gerber Goran F-337 Trepča 7:45 10:35 8:28 14:58 5:48 14:58 Babin Stevan F-351 FreeFlyer 3:45 3:56 3:43 1:23 4:46 4:46 Pitulić Stefan F-339 Trepča 1:58 3:13 1:48 3:43 3:22 3:43 Spasojević Igor F-342 Trepča 0
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 9:19:16 GMT 1
Evo i rezultata u excelu sa poslednjeg DP 2011.
|
|
|
Post by bobanmodelar on May 9, 2013 9:22:25 GMT 1
Laco, taj model je OPEN 350 sto je drasticna razlika.Stim modelom je i prosle godine leteo u Novaom Sadu,ali nije preterao 6 minuta,a moja deca iz Pazover su letela sa PAPIR 350 preko 10 minuta.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 9:31:04 GMT 1
Pa sto se tvoja deca iz Pazove nisu prijavili za takmicenje u Novom Sadu, nego ga sada otkazuju. Te modele, koje si im ti napravio u kitu i verovatno presvukao, nije resenje. Ne pocenjujem tvoj rad, cak sta vise, mislim da si napravio ogroman napor, da nesto pokrenes. Sve je to uzalud ako u komisiji ne sede pravi ljudi, ljudi koji ce pokrenuti razvoj. Sve je to unisteno jednom losom politikom. Ne pocenjuj tudji rad koji je davao rezutate. U jednom momentu je bilo desetak modelara iz KM koji su leteli sobnjake. Sto ih vise nema, pitaj Borovca i Branka.
P.S. Zbog cega su se modelari iz KM opredelili bas za sobnjake, jer nisu imali uslova da lete F1ABC. Puste jedrilicu ona odleti kod siptara u dvoriste. Sobnjake su leteli u jednoj balon hali. Cak su hteli i da organizuju jedno sobarsko takmicenje i uvedu u kalendar.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 11:01:13 GMT 1
Papir 350 odavno nije vise papir, jer se presvlaci folijom. Mislim da je razlika u elisi, koja ne sme da bude konstruktivna, vec samo od balze. Ne sme da ima promenu koraka. Trup od punog komada balze (napred i pozadi) Tezina iznad 1,2 grama.
Za drugo ne znam ?
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 18:48:34 GMT 1
Papir 350 je idealna kategorija za razvoj sobnjaka. Ni F1M, nije losa kategorija. Ona je jos bliza F1D. Mislim da je tezina min. 3 grama, raspon do 450mm i guma do 1,5 gram. Za izradu ovog modela nisu potrebni specijalni materijali i sobarska balza. Veoma robusni modeli na kojima moze da se vezba vodjenje balonom.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on May 9, 2013 19:47:51 GMT 1
Za sve dobronamerne ljude i modelare samo da kažem da su organizatori još pre 3 nedelje u Kragujevcu obavešteni da deca iz Nove Pazove neæe doæi zbog naših poslovnih obaveza na Sajmu Tehnike.
A pojedinci umesto što zlonamerno kritukuju naš izostanak bolje nek se zapitaju gde je i koliki je njihov podmladak.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2013 23:19:42 GMT 1
Boban je mogao da povede decu u Novi Sad. Shvatam vase obaveze prema poslu, ali ne bi smelo da zavisi sve od Grubica. Nisam hteo da pomenem Pazovacku decu u negativnom kontekstu. Smatram da je to veliki uspeh. Problem je mali broj takmicenja u sobnjacima i automatski interesovanje opada. Sada je na VSS-u da nesto radikalno preduzme i ispravi nanetu gresku. Recimo, da organizuje DP u sobnjacima, gde ce biti Ministic, Papir 350 i F1D. To bi trebalo da bude besplatno, zbog popularizacije gotovo unistene kategorije. To je najmanje sto mogu da ucine.
|
|