|
Post by Laca on Nov 21, 2012 9:23:00 GMT 1
Vilim, svaka cast na strpljenju. Vidim, po flapsovima, da je model prezicno uradjen. Moj problem je u tome sto bas nemam mnogo strpljenja, pa idem vise na kvantiten nego na kvalitet. Sada sam u fazi reparacije starih modela, mada imam u izradi jedan novi, sa 700mm rasponom krila, koji planiram za malo vece hale (klase II). Njega gradim polako, pa videcemo na tekmama kako ce se pokazati.
|
|
|
Post by bbjurek on Nov 21, 2012 10:39:13 GMT 1
Vilim thank you for the clarification If You can, write 2 words about the center of mass, please
|
|
vilim
New Member
|
Post by vilim on Nov 21, 2012 12:44:31 GMT 1
Moj problem je u tome sto bas nemam mnogo strpljenja, pa idem vise na kvantiten nego na kvalitet. Ja sam davno odustao od toga. Muka je izreglirati hrpu novih modela i onda izabrati najboljeg. Pa se sjetiti kako se baca. Nema ništa bolje nego imati provjeren i dobar model. Na treningu prije natjecanja samo treba naći dobro mjesto i smjer izbačaja. Kod buvaca je malo više posla jer treba natrenirati i silu katapulta i sve nagibe. Zadnja dva takmičenja uopće nisam trenirao F1N između turnusa. Model je stalno u kutiji i vadim ga samo za zvanične letove. Bolje da je on čitav i siguran nego da ga zdrobim u nekakvom glupom incidentu. A ja nekako složim tri dobra leta. Sada nosim samo dva F1N modela na takmičenja. Još jedan bi dobro došao ali svaki novi bi izgurao najlošijeg starog iz kutije.
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2012 14:04:32 GMT 1
To si Vilime u pravu. Ja sam se uvek najbolje takmicio kad sam imao samo jedan model. Nemas varijantu da menjas modele i kombinujes, vec to sto imas iscedis do kraja. Tu skolu sa bacanjem modela, izmedju turnusa, sam vise puta platio. Odsrafim ruku od bacanja, usinem se, i kad treba da bacam zvanicno, ja ne mogu. To mi se pre dve godine desilo u Zapresicu. Prosle godine u Kragujevcu su mi, u pauzi posle prvog turnusa, bukvalno odsekli rep u sudaru modela u vazduhu. Taman sam izreglrao "MRAK"-a na 40 sekundi kad eto ti malera. To isto mi se i ove godine dogodilo na Serbia Indoor Open. Sudar F1N, u letu, sa malim Bojanom a slag na tortu je dodao Boca, koji mi je ugazio 3 nova buvca, koje sam ostavio na zemlji da probam. Da covek poludi. Kad izregliras model i namestis ruku za izbacaj, sklonis ga u kutiju i samo bacas za zvanican start.
|
|
vilim
New Member
|
Post by vilim on Nov 21, 2012 15:11:29 GMT 1
Vilim thank you for the clarification If You can, write 2 words about the center of mass, please This may sound strange but I don't know where is it . I'll check it for You when I come home. CG is the last thing on my mind when I'm setting up new model. OK, I balance it for glide but no measuring. First thing is to set up the angle of incidence to get good climb and transition (I do it on a wing pylon, I'm not a fan of a stab bending). It's a trade off because you can lose on glide but good climb is important. I can't control the shape of airfoil when wings are bent. Than I balance the model for glide. So, position of the CG is the outcome of everything I did before and it is where it must be. Knowing where it is doesn't mean much to me.
|
|
vilim
New Member
|
Post by vilim on Nov 21, 2012 21:53:01 GMT 1
CG is 51,5mm from LE. Root wing cord is 117mm.
|
|
|
Post by bbjurek on Nov 21, 2012 22:08:07 GMT 1
similarities like me Thank You Vilim
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2012 11:29:46 GMT 1
Poceo sam da repariram stare F1N modele, kojih imam po prilicno. Radi se u glavnom o modelima u kombinaciji balza-isofloor. Reparacija se svodi na popravku krila i zamenu repa. Poceo sam da povecavam repne povrsine. Tezine mojih modela su od 7-8 grama. Uspeo sam da jedan model, koji je po velicini blizu DK- 29, ali sa nesto duzom polugom, dovedem na 7,2 grama. Najcesce su mi modeli teski 7,6 grama. Radi o modelima za hale 1. Imam i nekoliko modela za hale 2 a tezine su od 9 do 15 grama. Vece od toga nemam.
|
|