|
Post by Boca on Jul 20, 2012 10:00:29 GMT 1
Jako lep penjac
|
|
|
Post by Boca on Sept 11, 2012 8:41:59 GMT 1
Penjac od 1,5 ccm3
|
|
|
Post by Boca on Sept 17, 2012 11:06:20 GMT 1
Jos jedan mali penjac
|
|
|
Post by voja55 on Jan 6, 2013 19:19:57 GMT 1
Evo jednog interesantnog plana italijanskog modelara sa dugim stazom u kateg.F1C.Djordjo Venutija.Pogledajte konstr resenja,izbor profila krila itd. Interesuju me komentari.
|
|
|
Post by Laca on Jan 10, 2013 23:03:55 GMT 1
Veoma iteresantna tehnicka resenja kod izrade krila. Mali koeficijent stabilnosti (kratka poluga) a teziste na 25%. Venuti je uvek bio poseban u svojim konstrukcijama. Penjac je tako konstruisan da moze da stane u kutiju od 1,2 m.
|
|
|
Post by Boca on Jan 18, 2013 10:41:30 GMT 1
Penjač za motor 1,5 ccm3, koji je ucesnik svetskog prvenstva u Viner Nojstatu.
|
|
|
Post by laki on Jan 18, 2013 22:28:18 GMT 1
Nemojte mi zameriti što mešam teme , ali planovi koje ste objavili su me vratili na temu o ,, gašenju modelastva ,, . Kao što smo jednom polemisali o F1N , sada to isto kažem i za ove penjače od 1,5 ccm ili CO2 , malim gumenjacima i .......... . To je trebalo negovati kao nacionalne kategorije , jeftine i pristupačne svima.
|
|
|
Post by laki on Jan 18, 2013 22:36:54 GMT 1
Inače Venuti je i u Argentini pokazao neobičnog penjača , Raspon oko 2m ,velika dubina , mala poluga , veliki repovi .. . Ideja je da tako mali model reduktor digne i do 200 m , ali kada počne takmičenje svi vade modele oko 2,7 m sa verbicki motorima i deru . Ne mislite valjda da je Trupe neki inovativni modelar ?
|
|
|
Post by damjan on Jan 20, 2013 15:13:15 GMT 1
Pa gore i je plan za tog penjaèa iz Argentine. Model fascinantno penje, ali ne planira bas narocito... Kad je Roland uspeo sa LDA profilima, te su poceli upotrebljavati i za F1B i F1C. Ali, najvise logike za LDA bar ja vidim u F1A. U FiB ne vidim svrhe (jer na taj racun elisa brze odradi svoje) a kod penjaca ne dobiva toliko vecu visinu, kao losije planira...
Videcemo, buducnost ce reci svoje..
|
|
|
Post by voja55 on Jan 21, 2013 10:51:57 GMT 1
Interesantno kod ovog modela je prvo sto je vuca motora u nuli( 0 step).Penje sa razlikom uglova od +1,5 stepeni.Dok planira sa razlikom uglova od +4,8 step.To je verovatno zbog polozaja tezista koje je na 25%. Krilo postavlja sa dva najlonska srafa M4.Izbacio je bajonet u centralnom delu pa je tu stedeo na masi modela.Uopste nema ugao za "bant" da ga tako nazovem kada ga pozitivom repa "nabija" na nos model. Interesantno je kako resava taj prelaz na modelu,ako je neko video voleo bih da napise.
Profil nije stvarno planerski vise je skoro simetrican i blago zakrivljen.
|
|
|
Post by damjan on Jan 22, 2013 8:02:21 GMT 1
Krila su mu iz dva dela, tako, da sigurno ima i bajonetu a ima i normalni parasol. Plastièni šrafovi M4 nisu dovoljni za takve brzine penjanja, da bi držali krilo., možda su samo za spajanje (umesto gumica). Model inace ima normalni sistem banta. I ovi uglovi penjanja i planiranja, puno puta se stave u nacrt samo radi reda (da se narod malo cudi) i nisu uvek realni.
|
|
|
Post by voja55 on Jan 22, 2013 10:12:51 GMT 1
Ja takodje delim sumnju kao ti u vezi tih srafova plasticnih.Na crtezu toj skici plana nacrtano je lepo da se krila postavljaju odozgo na trup.Po tome ispada da je krilo u centroplanu iz jednog dela. Nije nemoguce da se celicni fi 5 bajonet ne moze zameniti karbonskom ramenjacom u centroplanu.To je vec vidjeno ranije a modelar italijanski takmicar Mario Roca (bio svetski prvak u F1C) koristio je karbonski bajonet fi 5 na panjacu. Inace za mene u estetskom smislu ti modeli su ne prevazidjeni.Video sam uzivo te modele i on je kapotaz sa prednjim delom trupa radio verovali ili ne iz bukovine koju je dubio i obradjivao.Danas to rade od karbonskog tkanja u kalupima. Ako neko ima adresu Djordjo Venutia mogli bi da ga pitamo za ove nedoumice oko izrade tog njegovog modela.
|
|
|
Post by tica on Jan 22, 2013 18:27:43 GMT 1
"Citajuci "plan ovog modela dosao sam do zakljucka da ne moze da stane u kutiju od 1,2 m, da mu se uske kod profila dubine 160 mm povezuju karbonskim bajonetom za centralni deo,koji je ,po planu koji imamo ispred sebe stvarno kako Voja kaze fiksiran ta trup.
|
|
|
Post by voja55 on Jan 22, 2013 19:58:37 GMT 1
Tacno je da ne moze da stane u tu varijantu od 1,2m,on skida samo uske koje povezuje sa celicnim profilom 0,5 x 50 koji se smesta u karbonsko leziste.To se vidi u prvoj projekciji napisano je.Tu treba kutija koja ima prostor duzine oko 1,4m.
|
|
|
Post by Boca on Feb 11, 2013 22:57:48 GMT 1
|
|