|
Post by voja55 on Jul 5, 2012 13:47:20 GMT 1
Model M24 snimljen na Uscu na jednom od treninga.Diskus bacanje.Ova varijanta sa ovim repom prolazi. U reglazi nam se postavilo pitanje koja je variajnta planiranja bolja sa desnim krugovima ili levim.
|
|
|
Post by voja55 on Jul 7, 2012 20:10:35 GMT 1
Ovo je jedan novi model razmaha krila 680mm ima dobru masu ali za spoljnju sredinu.Pretezak je ispao za halu. Varijanta sa ovim resenjem repa horizont. i vertikalac nije se na ovom modelu dobro pokazala.Preradio sam ga na Y varijantu pa cemo videti kako ce biti. Milko i ja smo probali ove modele na BG.Uscu nismo imali sansu da probamo na glavnoj livadi zbog niza koncerta.
U tom reonu postoji jos dve livade ali su manjih dimenzija ali se pojavio problem u turbulenciji od okolnog drveca.
|
|
|
Post by Boca on Jul 9, 2012 10:31:53 GMT 1
Ovo sam slikao telefonom pa je slika losa. Evo jednog "retro" modela koga sam napravio od nekih otpadaka od balze. Krilo oborenog raspona 400mm a dubina 130mm. Ima malo veci vertikalac, pa se nadam da cu moci da ga bacam diskus. Tezina 33 grama. Ovo moze da leti i napolju i unutra, simpaticno izgleda.
|
|
|
Post by voja55 on Jul 9, 2012 14:31:55 GMT 1
Daj slike onih drugih, ona "tajna oruzja".To neces da pokazes vec nam podmeces ovu retro varijantu. ;D
|
|
|
Post by Boca on Jul 9, 2012 17:56:27 GMT 1
Tajno oruzje pod nazivom "Lazy bird" ne krijem, video si nesto manju varijantu na Uscu. Ova je 10% veca. Plan nemam, ali evo vam slike, pa sa nje mozete da skidate dimenzije. Dubina krila je 100 mm. Evo vam slike pa pravite.
|
|
|
Post by Boca on Feb 2, 2013 9:58:45 GMT 1
evo jednog crteza sa Americkog HIP Aeronautic foruma koji pokazuje u kakvim odnosima treba praviti DLG.
|
|
|
Post by nikola on Feb 2, 2013 11:41:55 GMT 1
Ovaj je nesto pobrkao stavio je napadni ugao na krilima 1 stepen a osa je paralelna sa trupom??
|
|
|
Post by voja55 on Feb 2, 2013 12:13:09 GMT 1
Kada nismo mogli da treniramo na velikoj livadi dobro nam je posluzila i livada ispred Muzeja Savremene Umetnosti.Jedini problem okolno drvece. Na zalost bio je tu jos jedan problem sa covekom koji je trenirao bacanje kladiva ;D. Izgleda da je i sa atletikom problem u nedostatku prostora za trening.
|
|
|
Post by voja55 on Mar 17, 2013 17:28:43 GMT 1
Danas sam zavrsio model klizaca za CLG start.Nazvao sam ga Diskobolos.Klizac je 348mm razmaha krila i namenjen za skolska takmicenja iz OTO -a.Probao sam ga danas na Uscu po dosta dobrom vremenu koje trpi i greske prilikom reglaze.Masa modela je 22gr.i za mene je to lagan model lakse je za bacanje sa tezim modelima.
Model sam ureglirao i malo je falilo da ga izgubim kada sam potrefio term.stub u zadnjem bacanju a krugove ima uske pa se jako dobro ucentrirao.
Ceo model uradjen je od balze koja je oko 0,1gr/cm kubnom.Trup je 4mm debljine i sasvim dobro podnosi naprezanja.
|
|
|
Post by voja55 on Mar 17, 2013 17:32:15 GMT 1
Evo i bocnog pogleda.
|
|
|
Post by voja55 on Mar 25, 2013 14:43:59 GMT 1
Pregledao sam video na prvoj strani ove rubrike i model ne leti lose ali ipak nesto slabije od mog DLG modela Diskobolosa. Citao sam Lacina zapazanja i apsolutno se slazem sa zakljuccima u vezi ove klase. Bio sam na Uscu vec dva puta i probao ovaj moj novi model.Uporedio sam klasicnu trideset peticu(35cm razmaha) i koliko treba energije i zamaha upotrebiti.Pokazalo se da za diskus start stvarno treba mnogo manje energije za izbacaj. Pored ovoga visina na koju se mogu izbaciti ide u prilog diskus modelima pa cak i tehnika izbacaja se moze lakse savladati za one koji tek pocinju.Takodje mogu se namestiti da planiraju u uskim krugovima ali su na to dosta osetljivi pa je potrebno fino podesavanje.Hoce da usviraju.
|
|
|
Post by voja55 on Mar 25, 2013 14:49:57 GMT 1
Druga stvar koja se desava kod nas je da se takmicenja u klizacima organizuju napolju a mogu i sad u ovom zimskom periodu.Normalno kada je povoljno vreme vikendom. Oprema za organizaciju takmicenja je daleko jednostavnija.Potrebo vam je samo stoperica i startne liste.Vreme za organizaciju takmicenja daleko krace. Primera radi moze se organizovati takmicenje u 3 ili 4 starta a mozete poceti i u 12h u ovo zimsko vreme.Do 15h sve moze da bude gotovo.
Mislim da je stvarno steta za sve to pa pozivam kolege da razmisle o ovome i ujedno se pridruze u omasovljenju ove kategorije i ucestvovanju na ovakvim takmicenjima pa makar za pocetak ova takmicenja bila demonstraciona.
|
|
|
Post by Boca on May 7, 2013 23:31:36 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Jun 7, 2013 11:40:53 GMT 1
Evo modela za diskus start sa detaljnim opiso za izradu i reglazu. Raspon 900 mm
|
|
|
Post by Boca on Jun 20, 2013 11:05:20 GMT 1
Model veceg raspona koji moze u vis da se izbaci izmedju 30 i 40 metara .
|
|