|
Post by voja55 on Apr 23, 2016 20:37:07 GMT 1
Ovo ti je ok rešenje svidja mi se.Koje drvo si koristio na mestu gde ti je ona kuka za gumicu?
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Apr 27, 2016 10:38:04 GMT 1
Planiram polako da poručujem materijal za DLG pa me interesuje iz vaših iskustava koje prečnike karbonskih cevi koristite za trupove? Što se debljine krila (profila) tiče tu je koliko vidim po planovima prilično šareno pa se i tu troumim jer se još nisam odlučio ni za jedan plan čak mi pada na pamet kad već deljem da odeljem nešto moje...
|
|
|
Post by Boca on Apr 27, 2016 11:22:23 GMT 1
Ja koristim karbonsku cev 5/4mm, mada mi se dešavalo, da kod jačeg vetra kod bacanja i ta cev pukne, zbog prevelikog uvijanja. Amerikanci gotovo svi koriste cev 6/5mm, S tim da su to modeli raspona oko 900 mm. Ja preporučujem da se za modele raspona do 800 mm koristi karbon 5/4mm a za modele preko ovog raspona cev 6/5mm. Što se tiče debljine balze za krilo, mi koristimo balzu debljine 6 mm, za dubinu krila do 100 mm. Za dubinu 110-125mm se koristi balza od 7-8 mm. Velika je razlika kod bacanja modela sa debljinom krila 6 mm i 8 mm. Osmicu kad bacaš, isto kao kad bacaš stolicu. Treba ti poveća snaga, a težina modela ne sme da bude ispod 90 grama.
|
|
|
Post by doajen on Apr 27, 2016 11:44:03 GMT 1
Vidim da se dvoumis za balzu i karbonske cevi. Ima je kod Zajka, posebno kod RC Srbije /kazu skoro su djaba/, Uradi sam (kod njih nasto pomanjkava, jer ih ja nisam "punio" skoro godinu dana!), a ima je, posebno za ovu vrstu "Cukaca" kod Sreleta. Pa navrati, cene su /kazu "paprene",a zamisli kupe sve sto donesem (citaj proizvedem) i (uporedi sa cenama koje je Boca naveo za prodaju u Kragujevcu pre sest godina, u postu "Kvalitetna balza").
pozdrav Srecko (ciji je sin Andrej na JAT-vim Aeromitinzima startovao RC jedricu sa padina Kalemegdana)
|
|
|
Post by doajen on Apr 27, 2016 11:47:47 GMT 1
Izvinite, zaboravio sam da naslovim moj post; odnosi se na IVANA
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Apr 27, 2016 11:54:31 GMT 1
)))) pokidao sam se od smeha na ono ko da bacaš stolicu ))))))) Razmišljam nešto što se savijanja trupa tokom bacanja tiče koliki bi efekat imalo kad bi se sa strane trupa zalepila niti kevlara koji je poznad da mu je iztegljivost 0. Nešto slično kao što se na sobnjacima stavlja boron (nije isto ali slično)....
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Apr 27, 2016 11:58:51 GMT 1
Vidim da se dvoumis za balzu i karbonske cevi. Ima je kod Zajka, posebno kod RC Srbije /kazu skoro su djaba/, Uradi sam (kod njih nasto pomanjkava, jer ih ja nisam "punio" skoro godinu dana!), a ima je, posebno za ovu vrstu "Cukaca" kod Sreleta. Pa navrati, cene su /kazu "paprene",a zamisli kupe sve sto donesem (citaj proizvedem) i (uporedi sa cenama koje je Boca naveo za prodaju u Kragujevcu pre sest godina, u postu "Kvalitetna balza"). pozdrav Srecko (ciji je sin Andrej na JAT-vim Aeromitinzima startovao RC jedricu sa padina Kalemegdana) Veeeliki pozdrav čika Srećko naravno i za Andreja Skoro sam poručio balzu iz RC Srbije i prezadovoljan sam naročito njihovim odnosom prema mušterijama ali nije na odmet znati gde sve ima balze.
|
|
|
Post by doajen on Apr 27, 2016 12:12:21 GMT 1
Raduje me da RC Srbija ima tako kvalitetnu balzu; medjutim malo sam radoznao ,kog su smera godova i koje je tezine!
Da nebi bilo "burne" reakcije za ono "cene od pre sest godina; podatak se odnosi na post pod "Vesti-Novosti"/, Dobra balza,/ April 9, 2010.godina.
Pozdrav Tati i tebi, Srecko
|
|
|
Post by Boca on Apr 27, 2016 12:48:40 GMT 1
Ivane, što se tiče balze kod deda Srećka je najbolja i još je "C" god, ali može da se slučajno naleti i u "Uradi Sam" kad dođe nova šarža, ali nije "C" god nego B i A god. Kod RC Srbija je balza za RC modele, teška.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Apr 27, 2016 12:58:45 GMT 1
Ivane, što se tiče balze kod deda Srećka je najbolja i još je "C" god, ali može da se slučajno naleti i u "Uradi Sam" kad dođe nova šarža, ali nije "C" god nego B i A god. Kod RC Srbija je balza za RC modele, teška. Nema šta u par reči ste me ubedili Čim se konsolidujem sa vremenom krećem.
|
|
|
Post by Boca on Apr 27, 2016 13:00:21 GMT 1
Što se tiče borona ili kevlara, on je dobar kod savijanja ali ne pomaže kod uvijanja trupa , koje se događa kod diskus starta.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on May 10, 2016 17:40:28 GMT 1
Hm tražeći nešto naletim na uške mog bivšeg 2.4 m raspona RC raketoplana i odma mi pade na pamet da ih možda iskoristim za DLG.... E sad žao mi je da ih sečem kako bi napravio višestruki V oblik krila a nekako nisam siguran kako bi se model ponašao sa samo jednostrukim V oblikom..... naravno jasna mi je matematika oko V oblika pa zato tako i razmišljam jer jednostrki V oblik bi trebalo da bude nijansu veći od višestrukog... Mada takmičarski F3K modeli su svi takvi ali oni su i RC mada niko ih ni ne kontroliše praktično u penjanju jer za to nema vremena od izbačaja do hvatanja stanice..... Ne znam moraću da razmislim dobro. ... Inače uške su po 53 cm...
|
|
|
Post by Nikola... on May 10, 2016 17:57:00 GMT 1
F3K imaju na stanici dugme ili prekidac koji ima sluzi kao mod za penjanje ja posto nemam takvu stanicu ja sam glavne komande prebacio na levu ruku tako da bacam desnom a putanju i sve ostalo kontrolise levi palac
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on May 10, 2016 18:10:35 GMT 1
F3K imaju na stanici dugme ili prekidac koji ima sluzi kao mod za penjanje ja posto nemam takvu stanicu ja sam glavne komande prebacio na levu ruku tako da bacam desnom a putanju i sve ostalo kontrolise levi palac Da ali taj prekidač za penjanje se odnosi eventualno na podignute flaperone i eventualno na vertikalac. E sad pitanje je kako bi izgledalo penjanje slobodno letećeg modela. Razmišljam pa će mo videti. Ovde ima dosta iskustva pa zato razmišljam na glas ;-)
|
|
|
Post by Boca on May 23, 2016 21:25:12 GMT 1
Još jedan video iz Japana
|
|