|
Post by martin on Nov 2, 2011 0:31:37 GMT 1
Gosn Sreæko, Ukratko, Jurek je probao depron kroz seriju kopija Kosrovih modela ali nije baš preterano oduševljen. Nažalost, nema nikakve planove Poljskih modela ... a onda je poèela rasprava o reglaži ... Jurekov recept je "daj nogu" na vertikalcu a zaokret u tranziciji kompenzuj spuštanjem unutrašnjeg flapsa (inaèe on ih spušta 4-5mm) zatim bacaj najpre lagano i položeno a zatim sve jaèe i strmije, sitne korekcije se rade na horizontalcu unutrašnji malo na gore ili vrhu krila ... da ne davim dalje pošto pretpostavljam da to sve odavno znate. Lazareve sugestije neæu da Vam prevodim jer ih je X puta ovde naveo na srpskom. Za kompletan i detaljan prevod razgovora izmeðu Lazara, Jureka i mene obratite mi se na PP (privatne poruke) na forumu. Bez uvrede ali engleski i upotreba raèunara danas spadaju u osnovnu pismenost.
|
|
|
Post by bbjurek on Nov 2, 2011 8:45:13 GMT 1
Flaps bend 4-5mm, if more can not be high enough to throw a model. Maximum thickness profile for me is a 2mm (u Dlaki 3mm). If more I can not throw and high leaf weight is also large. But it probably depends on pixels high the hall, we train in the hall with a height of 11m.
Jurek
|
|
|
Post by bobanmodelar on Nov 2, 2011 9:22:25 GMT 1
Laco,sto ovog gospodina B,UREKA ne pozoves u Kragujevac pa da mu na tenane sve objasnimo i da vidi kategoriju koja je lepsa od ovih klizaca sa kojima ima ovoliko muke.
|
|
|
Post by Laca on Nov 2, 2011 9:25:42 GMT 1
My front off wings are 3mm balsa C-grain. (80gr/dm3) The thickness of the wing is reduced towards the end of the 1.5mm. Wing angle of attack is about 1 / 2 degree. (Parasol 12.5 x 12 x 50 mm) Wing leading edges is hard balsa 2 x 2mm Tail , 0.4mm balsa C-grain. P.S. Jurek, my friend, Boban call you to Serbia in Kragujevac F1N Indoor open competition 13.11.2011. boca55.proboards.com/index.cgi?board=talk&action=display&thread=1142We would like to see you and know more modeler from Poland.
|
|
|
Post by martin on Nov 2, 2011 10:06:25 GMT 1
Laco,sto ovog gospodina B,UREKA ne pozoves u Kragujevac pa da mu na tenane sve objasnimo i da vidi kategoriju koja je lepsa od ovih klizaca sa kojima ima ovoliko muke. Ma ne Bobane, glavni fazon bi bio da i njega i celu Poljsku zarazimo "Buvcima" ... a za F1N, pre će biti da on nešto treba da objasni nama.
|
|
|
Post by bbjurek on Nov 2, 2011 10:51:22 GMT 1
Laco,sto ovog gospodina B,UREKA ne pozoves u Kragujevac pa da mu na tenane sve objasnimo i da vidi kategoriju koja je lepsa od ovih klizaca sa kojima ima ovoliko muke. Gentlemen, Explain what's going on because now I do not understand. Laca, for me the wing tip is very thin <<0.5 mm, wing angle of attack is about 0 degree. invitation very nice, thanks but 20.11 we have a Polish championship, I would like to fight there. may be another time?
|
|
|
Post by Laca on Nov 2, 2011 13:42:05 GMT 1
At first, my angle of attack was 0, but the new models are the angle of attack of 1 / 2 degree. My parasol is 50mm long. The front height is 12.5mm and 12mm at the end. Plan for next year in November, "Kragujevac Indoor Open".
|
|
|
Post by bbjurek on Nov 2, 2011 13:45:54 GMT 1
what the difference is 0 or 0.5 degrees during the throw? yes, I plan to have
|
|
|
Post by Laca on Nov 2, 2011 13:51:57 GMT 1
There is no difference but the model has a better transition from climbing into the planning. The model must have a little difference of angles that would not be critical.
|
|
|
Post by bbjurek on Nov 2, 2011 13:58:04 GMT 1
I intend to build a new model of the low hall <9, and it will try to 0.5 degrees
Thanks for the idea
|
|
|
Post by doajen on Nov 7, 2011 20:22:48 GMT 1
Dragi moj Martine, da nisi malo preterao u svojim cesto veoma nedolicnim primedbama??
Tolerisao sam kojesta od tvojih napisa, smatrajuci da odrasli ljudi, pa uz to jos i roditelji, imaju bar malu dozu postovanja prema misljenjima, stavovima (citaj domaceg vaspitanja!) ne cineci nikakve konfliktne situacije prema neistomisljenicima (ova rec, spojena je i dobro napisana prema najnovijem izdanju knjige o zabludama i nepravilnostima naseg pravopisa, mog skolskog druga i kolege Ivana Klajna, u svetu a ne samo u nas poznatog slaviste i pedatnog jezikoslovca!; znaci netreba (i ovaj spoj reci je gramaticki ispravan, zamisli) Tvoja korektura).
Po tebi treba ponovo uvesti analfabetske tecajeve da bi siroti nepismeni puk naucio ponesto gramatike, interpunkcije, (posla coveku Pravopis zbog znakova navoda!!!)....itd!
Neskromno je da ti kazem da govorim, pisem i prevodim sa vise jezika a sa podosta ostalih se sasvim pristojno i sluzim! Ne osecam se pogodjenim, pokusacu da se i dalje uavrsavam (mora se, to ti je neumitnost zivih jezika, stalno se unapredjuju u vokabularu).
Dozvoli da samo dodam jos jednu sitnicu svojoj neskromnosti; pronadji, od statutarnih do ostalih dokumenata F.A.I. (starija izdanja koja sam ja preveo i slobodno ih uporedi sa ovim novijim prevodima (da uocis slicnosti).
Dok ti to budes uporedjivao, ja cu ipak pokusati da na nekom, (ako moze, u osmoj deceniji zivota) radnicko univerzitetskom kursu naucim nesto engleskog, pa ako se bude moglo i maternjeg.
Za ispravke iz predmeta domace vaspitanje je kasno; ostao sam rano bez roditelja... A, svoja shvatanja iz predhodne alineje, tog predmeta revnosno prenosim na svoje troje dece i sedam unuka! E, pa sta im Bog da!!!
Srdacan pozdrav, uz duboko postovanje, Tvom Tati i naravno Tebi
|
|
|
Post by Bozo on Nov 8, 2011 10:44:45 GMT 1
Ziv bio i srecan Srecko!
Tolerancije nikad dosta ...
|
|
|
Post by Laca on Nov 14, 2011 14:45:21 GMT 1
Do danas nije objavljivan crtez "Mrak"-a vec samo "Mrak2" sa depronom. Ovako izgleda orginalni-izvorni "Mrak" od balze, pa mozda neko pozeli i da ga napravi. Osnova ovog modela je cuveni "Up start". P.S. Flaps se moze raditi i od balze 2mm A-god.
|
|
|
Post by Laca on Nov 16, 2011 9:37:46 GMT 1
Poceo sam izradu novog "Mraka", ali sa napadnom ivicom od tvrde balze 2x2mm. To sam uradio na nekoliko modela i vise nemam problema za krzanjem napadne ivice krila.
|
|
|
Post by Laca on Nov 16, 2011 11:34:23 GMT 1
Ovo je verzija "Mraka" za vece hale (do 15m). Model ce biti oko 10 gr. tezak sa blago zakrivljenim flapsovima i 'V" repom za diskus izbacaj.
|
|