|
Post by oldboy on Nov 22, 2011 19:46:43 GMT 1
Bobane! Ukoliko želiš da presvučeš tanki profil (G-417a) i izbegneš slepljenje donje i gornje presvlake i da ne vitoperi konstrukciju potrebno je hartiju pre presvlačenja neutralisati.Postupak je sledeći:na debljen kartonu isećeš rupu nešto veću od površine koje želiš presvuči.Na taj karton po rubu nalepiš hartiju za preslačenje koju ćeš nakon sušenja prskati vodom da se zategne,kad se osuši preprskaš razređenim lakom.Ovako pripremljenu hartiju izsećeš sa kalupa i dalje radiš normalno.Tako smo pripremali hartiju (1957) svojim klincima u klubu za presvlaćenje onih starih CVM kompleta SELENIT od lipe sa zakrivljenim profilom krila da bi mogli presvući obe površine(donjaku i gornjaku),da se ne olabavi kao kod nelakiranog krila a nije vitoperilo onu nježnu konstrukciju.Caku smo prvi put primenili kad smo radili neki mali hidro gumenjak po planu poznatog turskog modelara Benedek Đorđa.Dajem sliku da vidiš koliki je to bio model,možda bi bilo zgodano da ga uradiš za svećano otvaranje bazena.
|
|
|
Post by laki on Nov 24, 2011 19:16:24 GMT 1
Pitanje za Lacu : vise puta si pomenuo obaranje rekorda , ali mi nije jasno jedno , hala u pazovi je kategorija 1 , a hala u kragujevcu kategorija 2 .,? ili mozda gresim. Stvarno se ne radi o rekordu , na kraju nije ga niko ni prijavio nego mi nije jasno ko je pogresio.
|
|
|
Post by martin on Nov 24, 2011 22:29:53 GMT 1
Laki, Ja znam da je Pazova jedina CAT I hala u kojoj se danas "igramo" na osnovu nekih podataka o visinama grejača i reflektora. Bila je CAT I i ona na Kragujevačkom Sajmu ali sve dok neko ne izvadi laser, ne stane na centar i ne razvuče četiri tačke na krugu od 15m sve je to isprazna priča.
|
|
|
Post by bobanmodelar on Nov 24, 2011 22:41:06 GMT 1
Hala sajmista u Kragujevcu je visine 8,00 metara,a dvorana gde smo se takmicili u parku je kategorije II jer je visina na precniku od 15 m 9,25 m i ja sve hale tacno merim laserom.Tako sam merio i sajmiste halu I
|
|
|
Post by Laca on Nov 24, 2011 22:59:22 GMT 1
U pravu si Laki, potrebno je precizno kategorisati hale da bi mogli da registrujemo rekorde. Nije mi bila poznata kategorija hale u Kragujevackom parku. Znali smo samo visinu ali ne i visinu zamisljenog kruga od 15m, kako se hale kategorisu. Upravo sam to sad saznao iz Bobanovog posta. U pocetku smo napravili samo dve vrste podela, Sajamske hale i ostale hale (misli se na skolske i nize hale u kojima smo se do sada takmicili). To je bila gruba podela za nase prve rekorde. Sada se situacija izmenila i treba pred svako takmicenje u raspisu napisati kategoriju hale. Konkretno imamo sledecu sitaciju: Hala u Novoj Pazovi je kategorije I Hala u Sopotu je kategorije II Hala u Kragujevackom parku kategorije II Hala Kragujevackog Sajma kategorije I Hale 2a i 2c Beogradskog sajma kategorije III Hala 1 Beogradskog sajma kategorije III Hala 3 Beogradskog sajma kategorije III Hala 4 Beogradskog sajma kategorije II ? ili mozda I (treba proveriti) Hala 5 Beogradskog sajma kategorije I
|
|
|
Post by martin on Nov 25, 2011 8:47:28 GMT 1
Ideja koja stoji iza te liste rekorda u niskim i visokim halama koju sam svojevremeno pokrenuo je da prikaže rast kvaliteta naših modela i rezultata i ništa više sem toga.
Nisam je odavno sređivao (biće sređeno posle Belišća) ali mislim ovako napamet da bi na toj listi opet dominiralo poslednje takmičenje (Kragujevac 2011) što pokazuje da i dalje silovito "idemo gore". E sad možda se to ne vidi kod podele trofeja, a razlog za to je veoma jednostavan - ne napredujemo samo mi nego i "susjedi" ;D
|
|