|
Post by Laca on Aug 21, 2011 19:19:32 GMT 1
Ovo je detaljni crtez i nacin izrade Tregerove glavcine za F1D
|
|
|
Post by Laca on Aug 21, 2011 19:25:31 GMT 1
Drugi deo crteza glavcine.
Prema pisanju na "Indoor construction", nova Tregerova glavcina ima oprugu sa 3,5 navoja na 1mm. Debljina zice opruge je 0,2mm. Iz pouzdanih izvora, Midic koristi oprugu sa 4,5 navoja.
|
|
|
Post by Laca on Aug 21, 2011 22:17:09 GMT 1
Nemam orginalnu sliku Tregerove glavcine ali je veoma slicna glavcini na slici.
|
|
|
Post by Laca on Aug 21, 2011 22:57:06 GMT 1
Posmatrajuci Tregerov let i cinjenicu da mu je elisa bila maksimalno otvorena oko 30 minuta, smatram da je tajna u koraku elise. Elise za sobnjake se uglavnom projektuju za neki srednji korak. Ako je minimalmi korak 28" a maksimalni 36", onda se elise obicno projektuju na neku srednju vrednost 32". Predpostavljam da je kod Tregera elisa projektovana na 36". To je korak sa kojim on leti gotovo 75% od ukupnog vremena.
|
|
|
Post by Boca on Aug 22, 2011 7:39:35 GMT 1
Laco, ponovi one attachmente , ne mogu da se otvore.
|
|
|
Post by Laca on Aug 22, 2011 8:06:25 GMT 1
Ja ih otvaram i od kuce i sa posla. Jesu malo veci fajlovi ali su ispod 1Mb.
|
|
|
Post by Laca on Aug 22, 2011 8:11:15 GMT 1
Evo jos jedanput ali okrenuta za 90 stepeni
|
|
|
Post by Laca on Aug 22, 2011 8:12:09 GMT 1
Nastavak ili drugi deo Tregerove glavcine.
|
|
|
Post by Boca on Aug 22, 2011 8:56:43 GMT 1
Stefan Pavelka je kupio pre par godina Tregerovu glavcinu. Nebi lose bilo da nam je Stefan slika i posalje na forum.
|
|
|
Post by Stefan Pavelka on Aug 22, 2011 11:24:12 GMT 1
.
|
|
|
Post by bobanmodelar on Aug 22, 2011 11:28:37 GMT 1
Moje misljenje o glavcini i o samom modelu IVANA TREGERA i o njegovim letovima na poslednjem Evropskom prvenstvu,posto sam posmatrao njegove letove drugog dana takmicenja. Pre svega nije sve u glavcini vec iza ovih vrhunskih letova stoji jedan veliki trud ,naravno i znanje. Kad pogledate Ivanov model,sve je dovedeno do savrsenstva. Precizno uradjen,bez ijedne greske,i vidi se da je o svakom detalju vodio racuna da ga nista ne iznenadi.Model je besprekoran i dodavao je cak na nekima i balast da bi ga umerio na 1,2 gr.Model je presvucen folijom Y2K2 koja je dosta laksa od ove sa kojom mi raspolazemo. On nije ezibicionista kao Lutz Shram,kod njega je sve jednostavo,i to je doveo do savrsenstva. Skup svih tih komponenti ga dovode u red vrhunskih modelara za sobne modele i jos dugi niz godina ce ga tesko neko skinuti sa trona.I cak ni guma ona majska nije vise presudna,jer je sada leteo sa tan II mart 2002. Naravno iza ovog uspeha stoje mnogi probni letovi i takmicenja,tako da on u prste zna koju ce kad gumu da upotrebi,mislim da presek kako bi napravio najbolji let.
Posmatrao sam njegov 4.ti let.Pustio je model,polako izasao iz kruga,otisao na drugu galeriju,podigao nogu na ogradu i tu je stajao i posmatrao model u letu.Ove godine ovi vrhunski modelari su promenili taktiku letenja. Popnu na 18 ili 19 metara i tu ostanu 80%od ukupnog leta,tako da su eliminisali probleme sa vodjenjem i obaranjem modela.Vrhunski. Sve je gledajuci jednostavno,ali vlo tesko dostizno.
BOBAN
|
|
|
Post by Boca on Aug 22, 2011 11:38:47 GMT 1
Kolko se secam Stefane, ova glavcina je kostala 50 evra. Mislim da za ovu vrhunsku glavcinu, dati 50 evra, nje velika para.
|
|
|
Post by Boca on Aug 22, 2011 11:51:01 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on Aug 22, 2011 13:50:06 GMT 1
Iskustvo i rad se podrezumevaju, da bi covek postigao takav uspeh u kontinuitetu. Sam model je perfektno izradjen ali se bitno ni u cemu ne razlikuje od drugih. Medjutim, on je za klasu bolji od ostalih, cak i od Luca koji takodje ima perfektne modele, iskustva i puno rada. Treger je u znacajnoj prednosti u odnosu na druge. Posmatrajuci njegov let sa, gotovo na noz otvorenim elisama, mislim da su bas te elise kljuc uspeha.
P.S. Gledajuci sliku Tregerove glavcine, opruga ima 4,5 navoja. Moguce da su se stranci zabrojali, ali po pisanju "Indor Construction", Treger na novim glavcinama ima opruge sa 3,5 navoja.
|
|
|
Post by Stefan Pavelka on Aug 22, 2011 14:12:29 GMT 1
2009. na Evropskom sam ga kupio za 50E, i nemam nameru da ga prodam, trebace mi za sledecu godinu ;D
|
|