|
Post by Boca on Jul 20, 2016 13:34:44 GMT 1
Opet Japanci
|
|
|
Post by Boca on Aug 10, 2016 22:20:21 GMT 1
sa Američkog prvenstva. Modeli u termici.
|
|
|
Post by Boca on Aug 24, 2016 20:35:11 GMT 1
Nešto oko reglaže Japanskih diskusa: Gledajući Japanske filmove svi imaju dosta uske desne krugove i naceđeni su. Lako nalaze stub i penju u stubu.
|
|
|
Post by Boca on Sept 9, 2016 7:36:59 GMT 1
Novitet Jim-a Buxton-a
|
|
|
Post by Boca on Oct 3, 2016 7:29:46 GMT 1
Film iz Japana. Zanimljiva rešenja za DT
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Oct 3, 2016 11:12:51 GMT 1
Film iz Japana. Zanimljiva rešenja za DT Ima raznih rešenja to stoji. Vazduhoplovni biro Đeorgievski u sastavu deda/sin/unuk još uvek razmatraju koju varijantu koristiti.... Za sada mi je nekako bliža varijanta da se deo horizontalca digne jer bih bio srećniji kada bi mi krilo na DLG-u bilo lepo fiksirano bez raznoraznih mrdalica, osovina, ležišta itd. No konstrukcija je u toku i materijal je u nabavci pa polako.
|
|
|
Post by Boca on Oct 3, 2016 11:32:47 GMT 1
Smislio sam novi način za rešenje DT. Nacrtaću ga uskoro. Horizontalac je OK, klasika je godinama proverena i dokazana.
|
|
|
Post by Boca on Oct 3, 2016 14:24:25 GMT 1
Evo mog crteža. Možda nije baš najjasniji, ali se može razumeti suština. Ideja je da se krila vežu gumicama za trup, a da veza krla-trup ostane i dalje čvrsta. Najvažniji je deo centralno rebro, koje se lepi na "v" oblik krila, tačnije izmedju spoja dva krila, i dodatno pojačava sa staklenom tkaninom. Ono delom ulazi u trup i tako se ne dozvoljava klaćenje krila, a sa prednje srane se krilo jakim gumicama zateže na jak nosač krila na trupu koji je od aviošpera 1,5-2mm. Trup je fiksan i sprečava neke nepredviđene situacije. U slučaju udara modela o zemlju, krilo iskače iz ležišta penjući se po kosoj ravni i tako se onemogućava lom krila i trupa. Determa radi kao klasičan horizontalac na A-2 ili gumenjaku, s tim da se na kraju trupa buši rupa i stavlja cevčica, da kroz nju prolazi kanap kojim se spušta krilo u horizontalu.
|
|
|
Post by Boca on Oct 3, 2016 22:03:31 GMT 1
još jedan film iz Japana. modeli su uglavnom preko metra raspona.
|
|
|
Post by voja55 on Oct 3, 2016 22:56:11 GMT 1
Simpatično rešenje.Daje neke prednosti od dosadašnjih rešenja.Treba samo predvideti štelovanje razlike uglova.Trebalo bi predvideti jedan šraf ispod špera u zadnjem delu krila.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Oct 4, 2016 4:37:57 GMT 1
još jedan film iz Japana. modeli su uglavnom preko metra raspona. Dobar video a čini mi se po prvi put se vidi visina modela, na svim do sada imao sam utisak da modeli idu drastično više (mada je visina odlična). Voleo bih kada bi stigao da napravim model do 4. kola ali mislim da slobodno vreme nije na mojoj strani pa sam jedino siguran sa CLG - 300, ali dolazi zima duga i hladana pa eto dosta vremena za pripremu za sledeću godinu.
|
|
|
Post by voja55 on Oct 4, 2016 15:35:25 GMT 1
Evo i videa na fejsbuk stranici Aero Klub Modelar.Prikaz rada viskoznog tajmera koji sam izradio za potrebe izrade mojih klizača.Jedan broj viskoznih tajmera je i za prodaju.Ko hoće može da se obrati za informacije o ceni i isporuci. www.facebook.com/AeroKlubModelar/
|
|
|
Post by Boca on Oct 10, 2016 10:05:44 GMT 1
Odlična 2 videa za izradu DLG od balze.
|
|
|
Post by Boca on Oct 27, 2016 8:56:05 GMT 1
Da se podsetimo lekcije "Diskus start"
|
|